Премиерът акад. Денков: Единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока

Министерски съвет
06.12.2023 / 11:32

В началото на днешното правителствено заседание премиерът акад. Денков отбеляза някои от основните постижения на кабинета:

“Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми и изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Всеки ден бяхме наясно, че задачите са трудни и подкрепата - несигурна. И въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми. Първата задача беше борбата с инфлацията. От ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности. Фактите: инфлацията падна на нивата отпреди войната. През октомври 2021 година беше 6%. Този октомври е 5,8 на сто. И е най-ниската от две години насам. За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "Достъпно за вас" правителството подкрепи и българските производители на храни. Обещахме българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата. Коледата на 2023 година ще бъде по-добра в сравнение с 2022 година. Цените на основните хранителни стоки по тържищата са под равнището от миналата година и с още по-добра перспектива за в бъдеще. А доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация. В бюджет 2024-та година е заложено ново повишение с 11% на доходите – в пъти над очакваната инфлация. Започнахме и реформата в правосъдието. Не на думи, а със съществени крачки. Само преди половин година контролът върху главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия, а вече са факт. И въпреки че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират. За първи път въведохме мащабна децентрализация на средствата за общините. През 2024-та година те ще получат един милиард лв. За техни проекти, раздадени не по партийни симпатии, а там, където има разрешение за строеж или виза за проектиране според приоритетите на общините. През януари очакваме първите медицински хеликоптер, а още преди Коледа-нови линейки за спешната помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е инвестиция в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенергията.

Това е част и от високотехнологичното развитие на България. През изминалата половин година голяма задача беше и да отблокираме строителството на пътища и магистрали. Пътят Видин-Ботевград, магистралите "Русе-Велико Търново" и "Европа" са ключови проекти. Те са стъпка към икономическото възраждане, особено на Северна България. Затова подсигурихме проектната им подготовка и финансирането за следващата одина. Инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо миналата година и надхвърлиха вече 6 милиарда лева. По европрограми за конкурентоспособност и иновации вече са отключени програми, по които бизнесът може да получи 427 милиона лева. Когато бизнесът печели повече, ще плаща и по-високи заплати. Наша обща задача е да направим тази трансформация от икономиката на "евтината работна ръка" в икономиката на "висока добавена стойност". Най-важни за нас са хората. За да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 година въведохме комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите. За да обобщя: от 687 мерки в 18-месечната програма на правителството повече от 65 половината - около 60%, очакваме да бъдат приключени още до края на месец февруари, в средата на управленската ни програма. Единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока - в полза на хората и бизнеса и към Европа.”

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев