Парламентарна делегация се присъединява към разговорите за климата на COP28

Европейски парламент
08.12.2023 / 12:31

Делегация на Парламента пристига днес в Дубай, за да участва в конференцията по изменение на климата COP28, на която се прави преглед на напредъка по прилагането на Парижкото споразумение.

 

Официална делегация, водена от председателя Peter Liese (ЕНП, Германия) и заместник-председателя Mohammed Chahim (S&D, Нидерландия), е в Дубай, Обединени арабски емирства, между 8 и 12 декември, за да участва в Конференцията на ООН за изменението на климата COP28.

Европейският парламент прие исканията си преди тазгодишните глобални преговори за климата на 21 ноември 2023 г. На COP членовете на ЕП ще се срещнат с министри, парламентаристи, представители на гражданското общество, лидери на международни организации за климата и други делегати.

Съвместна пресконференция с председателя на делегацията Peter Liese и комисаря по въпросите на климата Wopke Hoekstra е планирана да се проведе в петък, 8 декември, в 15:00 GST (12:00 CET), в зала за пресконференции 1 (зона B8). Може да се проследи на живо тук.

В неделя, 10 декември (14:30-15:30 GST - 11:30-12:30 CET), Европейският парламент е домакин на съпътстващо събитие в павилиона на ЕС, озаглавено „Обет за метан две години по-късно – работим заедно, за да изберем ниско висящия плод на смекчаването“. Може да се проследи на живо тук.

 

Цитати

„Европейският съюз е изключително амбициозен, когато става дума за намаляване на парниковите газове. Приехме законодателство, което не само ни води до -55% до 2030 г., както се ангажирахме, но дори до минус -57%. Това ще доведе до нашите емисии на глава от населението от понастоящем 6,32 t са под 3,88 t в сравнение с настоящите емисии на глава от населението от 14,44 t в Съединените щати, 21,75 t в Емирствата или 8,85 t в Китай. За съжаление можем да смекчим изменението на климата в достатъчна степен само ако други големи емитери последват Държави като САЩ, Китай и голф щатите са далеч от този вид ангажимент. Дори ако САЩ успеят да намалят емисиите си с 50-52% в сравнение с нивата от 2005 г., те ще достигнат 9,98 t. Въпреки това, е добър знак, че виждаме голям интерес към законодателството на ЕС в областта на климата като ETS и CBAM и нашата цел е да насърчим останалия свят да го следва“, каза Петер Лизе, председател на делегацията.

„Последствията от изменението на климата стават все по-очевидни и неизбежни, особено през изминалата година, която вече е призната за най-топлата в историята. Значението на COP28 не може да бъде надценено за поддържане на нашите цели за нива на глобално затопляне, както е посочено в Парижкото споразумение. Фокусът ни трябва да се измести към гарантиране, че развитите страни ще продължат, като дадат своя принос към Фонда за загуби и щети, създаден през 2022 г. Въпреки че известен напредък в Европа вече е очевиден, от решаващо значение е да се получат значителни вноски от Съединените щати и Китай. Освен това искрено се надявам, че COP28 ще стане свидетел на установяването на цялостна глобална цел за постепенно намаляване и евентуално постепенно премахване на изкопаемите горива. Тази визия е наложителна, ако се стремим да станем свидетели на пълната трансформация на нашата индустрия“, каза Мохамед Чахим, заместник-председател на делегацията.

 

Заден план

COP28 се провежда от 30 ноември до 12 декември 2023 г. в Дубай (Обединени арабски емирства).

Парижкото споразумение влезе в сила на 4 ноември 2016 г. Глобалният преглед се провежда на всеки пет години, като първият преглед е планиран да приключи на COP28 и има за цел да предостави цялостна картина на напредъка на изпълнението му.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев