Енергийна ефективност на сградите: евродепутатите постигнаха споразумение със Съвета

Европейски парламент
08.12.2023 / 12:47

Членовете на ЕП и испанското председателство на Съвета постигнаха неофициално съгласие в четвъртък относно плановете за подпомагане на намаляването на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове от сградния сектор.

 

Предложеното преразглеждане на Директивата за енергийните характеристики на сградите има за цел да намали значително емисиите на парникови газове (ПГ) и потреблението на енергия в строителния сектор на ЕС до 2030 г. и да го направи климатично неутрален до 2050 г. То също така има за цел да има повече реновирани сгради с най-лоши показатели и подобряване на обмена на информация относно енергийните характеристики.

 

Цели за намаляване на емисиите

Всички нови сгради трябва да бъдат с нулеви емисии от 2030 г.; новите сгради, обитавани или притежавани от публични органи, трябва да бъдат с нулеви емисии от 2028 г. Държавите-членки ще могат да вземат предвид потенциала за глобално затопляне през жизнения цикъл на сградата, което включва производството и изхвърлянето на строителните продукти.

За жилищните сгради държавите-членки ще трябва да въведат мерки, за да осигурят намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г. и поне 20 до 22% до 2035 г.

Държавите-членки ще трябва да обновят 16% нежилищни сгради с най-лоши показатели до 2030 г. и до 2033 г. най-лошите 26% чрез минимални изисквания за енергийни характеристики.

Ако това е технически и икономически подходящо, държавите-членки ще трябва постепенно да разположат слънчеви инсталации в обществени и нежилищни сгради, в зависимост от техния размер, както и във всички нови жилищни сгради до 2030 г.

 

Поетапно премахване на котли с изкопаеми горива

Държавите-членки ще приемат мерки за декарбонизиране на отоплителните системи и постепенно премахване на изкопаемите горива за отопление и охлаждане с оглед на пълното премахване на котлите на изкопаеми горива до 2040 г. Държавите-членки също така ще трябва да спрат субсидирането на самостоятелни котли на изкопаеми горива от 2025 г. Финансови все още ще са възможни стимули за хибридни отоплителни системи, като тези, които комбинират котел със слънчева топлинна инсталация или термопомпа.

 

Изключения

Селскостопанските сгради и сградите за наследство могат да бъдат изключени от новите правила, докато страните от ЕС могат да решат да изключат и сгради, защитени поради техните специални архитектурни или исторически достойнства, временни сгради и църкви и места за поклонение.

 

Цитат

Докладчикът за Директивата за енергийните характеристики на сградите Ciarán Cuffe (Зелени/EFA, IE) каза: „Постигнахме нещо забележително тази вечер. Създадохме план за преход към сграден фонд с нулеви емисии. С този план ние добавяме основен стълб към плановете на ЕС за декарбонизация и започваме дългото пътуване към намаляване на 36% от емисиите на CO2 в Европа“.

„Това пътуване ще започне със сградите, които губят най-много енергия. Губената енергия е парите, които се губят за сметки. Трябва да помогнем на гражданите да спестят пари и да ги защитим от променливите цени на енергията. Ето защо ние избрахме път, който може да намали сметките за енергия за всички, както собствениците на жилища, така и наемателите, и се справя с основните причини за енергийната бедност“, добави той.

 

Следващи стъпки

Сега неофициалното споразумение трябва да бъде одобрено от Парламента и Съвета, за да стане закон. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще гласува текста на 23 януари.

 

Заден план

Според Европейската комисия сградите в ЕС са отговорни за 40% от нашето потребление на енергия и 36% от емисиите на парникови газове. На 15 декември 2021 г. Европейската комисия прие законодателно предложение за преразглеждане на Директивата за енергийните характеристики на сградите като част от т. нар. пакет „Пригодни за 55“. Нов европейски закон за климата (юли 2021 г.) закрепи както целите за 2030 г., така и целите за 2050 г. в обвързващо европейско законодателство.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев