Киберсигурност: Евродепутатите подкрепят плановете за засилване на сътрудничеството срещу заплахи

Европейски парламент
08.12.2023 / 13:42

„Актът за кибер солидарност“, приет в четвъртък, има за цел да изгради по-устойчив, колективен отговор на ЕС срещу киберпрестъпността.

 

Това законодателно предложение има за цел да засили способността на Европейския съюз да открива, подготвя и реагира на заплахи и инциденти за киберсигурността. Основните цели на предложението включват засилване на откриването в целия ЕС и ситуационната осведоменост за киберзаплахи, подобряване на готовността и способностите за реагиране при значителни инциденти в киберсигурността и насърчаване на европейския технологичен суверенитет в киберсигурността.

Тези цели ще бъдат постигнати основно чрез паневропейска мрежа от центрове за операции по сигурността (SOC) и чрез създаване на механизъм за извънредни ситуации в кибернетичното пространство и европейски механизъм за преглед на инциденти в киберсигурността.

В измененията, приети от комисията по промишленост, изследвания и енергетика, евродепутатите отбелязват, че кибератаките често са насочени към местни, регионални или национални обществени услуги и инфраструктура поради липса на финансови ресурси. Те подчертават необходимостта от изграждане на по-голяма устойчивост сред малките и средните предприятия (МСП), микропредприятията и стартиращите фирми. Те също така се застъпват за по-голямо сътрудничество между държавите-членки и с частния сектор, както и за устойчиво финансиране.

Приетият доклад включва предложения за подкрепа на развитието на умения за киберсигурност в целия ЕС и за по-голямо участие и осведоменост на гражданите. Евродепутатите също така искат законодателството да подкрепи индустриалния капацитет и екосистемата на киберсигурността на ЕС, за да засили неговия технологичен суверенитет и отворена стратегическа автономия. И накрая, те призовават за работа в сътрудничество с доверени международни партньори със сходно мислене.

 

Цитат

Водещият евродепутат Лина Галвес Муньос (S&D, ES) каза: „Засилването на сътрудничеството ще бъде от ключово значение за гарантиране на киберсигурността в ЕС. Това предложение идва от необходимостта да се увеличи сътрудничеството между държавите-членки и да се засили капацитетът на ЕС, за да бъде по-добре подготвен за кибератаки, които са нарастващи по брой, интензивност и редовност в целия ЕС. Те често са насочени към местна, регионална или национална критична инфраструктура, засягаща пряко гражданите“.

„За да бъдем по-устойчиви, е спешно необходим общ европейски отговор, основан на по-силно сътрудничество на европейско ниво, извън националното. Киберпрестъпността няма граници и се увеличава експоненциално”, добави тя.

 

Следващи стъпки

Законодателството беше прието в комисията по промишленост, изследвания и енергетика с 43 гласа „за“, 10 „против“ и 1 „въздържал се“. Депутатите също гласуваха за започване на преговори със Съвета със същото мнозинство. Решение за започване на преговорите ще бъде внесено по време на пленарната сесия на 11-14 декември в Страсбург.

 

Заден план

Брифинг на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че войната на Русия срещу Украйна разкри степента на нашата зависимост от цифровите технологии и крехкостта на цифровото пространство. Той предизвика вълна от кибератаки, които са особено разрушителни, когато са насочени към критична инфраструктура – ​​като енергетика, здравеопазване или финанси – поради нарастващото разчитане на информационните технологии, което прави тази инфраструктура още по-уязвима. На този фон Комисията предложи регламент относно акт за кибернетична солидарност, който ще отговори на спешната необходимост от укрепване на солидарността и капацитета на ЕС да открива, подготвя и реагира на заплахи и инциденти за киберсигурността.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев