Актуализация на правилата за шофьорска книжка на ЕС за подобряване на пътната безопасност

Европейски парламент
08.12.2023 / 13:31

Комисията по транспорт подкрепи новите правила на ЕС за шофьорски книжки за подобряване на пътната безопасност и приемане на цифровия преход, включително актуализирани граници на валидност и задължителни здравни прегледи.

 

В четвъртък евродепутатите от комисията по транспорт и туризъм приеха позицията си относно преразглеждането на правилата на ЕС за шофьорските книжки с 22 гласа „за“, 21 „против“ и двама „въздържали се“. С повече от 20 000 живота, загубени по пътищата на ЕС всяка година, евродепутатите искат да се уверят, че новите правила допринасят за пътната безопасност, в допълнение към зеления и цифровия преход на ЕС.

 

Проверка на валидността и здравето

Депутатите от комисията по транспорт и туризъм се съгласиха шофьорските книжки да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети, автомобили и трактори и пет години за камиони и автобуси, с някои изключения. Те също така предложиха здравните прегледи да бъдат задължителни при издаване и подновяване на шофьорска книжка.

 

Начинаещи и придружени шофьори

Съгласно предложените правила неопитните шофьори ще трябва да преминат изпитателен срок за шофиране от най-малко две години, през който ще има определени ограничения, като например по-строги наказания за опасно шофиране и до 0,2 g/l алкохол при шофиране.

За да се намали недостигът на професионални шофьори, евродепутатите се съгласяват да позволят на 18-годишните да получат свидетелство за управление на камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават сертификат за професионална компетентност. Ако не го направят, възрастовата граница се повишава до 21. В допълнение, 17-годишните също могат да имат право на свидетелство за управление на камиони, ако са придружени от опитен шофьор.

 

Актуални умения

Евродепутатите подкрепят предложението за адаптиране на обучението и изпитите на водачи, за да се подготвят по-добре водачите за реални ситуации на шофиране и да се развие тяхната осведоменост за риска, по-специално за уязвими потребители като пешеходци, велосипедисти и потребители на електрически скутери и електрически велосипеди. Безопасното използване на телефон по време на шофиране, шофиране в сняг и хлъзгави условия, рискове от мъртви зони, системи за подпомагане на водача и използване на превозното средство във връзка с околната среда и емисиите също трябва да бъдат част от тестовете за водачи.

 

Мобилна шофьорска книжка

За да подкрепят единния пазар на ЕС, евродепутатите подкрепят предоставянето на възможност на водачите да получат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

 

Цитат

Докладчикът на ЕП Карима Дели (Зелените, Франция) каза: „Радвам се, че Европейският парламент превръща пътната безопасност в свой основен приоритет. Нашата цел е да достигнем нулева смъртност на пътя до 2050 г. и да създадем по-силна система за защита на начинаещите шофьори от инциденти."

 

Следващи стъпки

Проектопозицията относно преразглеждането на правилата за шофиране в ЕС вероятно ще бъде гласувана от пълната зала на Европейския парламент на пленарната сесия през януари 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев