„Директиви за закуска“: Евродепутатите искат по-ясно етикетиране на мед, плодов сок, конфитюр

Европейски парламент
12.12.2023 / 14:53

Преразглеждането има за цел да помогне на потребителите да вземат информирани и по-здравословни решения за селскостопански хранителни продукти като мед, плодов сок, конфитюр, желета и мармалади.

 

Във вторник Парламентът прие своята позиция относно преразглеждането на така наречените директиви за „закуската“ с 522 гласа „за“, 13 „против“ и 65 „въздържал се“. Предложението актуализира правилата относно състава, наименованието, етикетирането и представянето на определени храни за закуска.

 

Ясно етикетиране на страната на произход

Евродепутатите са съгласни, че страната, в която медът е добит, трябва да фигурира на етикета. Те добавят, че за плодови сокове, конфитюри, желета, мармалади и подсладено пюре от кестени страната на произход на използвания плод също трябва да бъде посочена на предния етикет. Ако използваният мед или плод е с произход от повече от една страна, евродепутатите искат страните на произход да бъдат посочени на етикета в низходящ ред според съотношението, което съставляват в крайния продукт.

За да ограничат измамите, евродепутатите искат да създадат система за проследяване на веригата за доставки на мед, за да проследяват произхода на продукта. Те също така искат ЕС да създаде референтна лаборатория за мед, за да се подобри контролът и да се откриват фалшификации чрез систематични тестове.

 

Етикетиране на съдържанието на захар

Евродепутатите предлагат етикетът „съдържа само естествено срещащи се захари“ да бъде разрешен за плодовите сокове. За да отговорят на нарастващото търсене на продукти с ниско съдържание на захар, преформулираните плодови сокове могат да бъдат етикетирани като „плодов сок с намалено съдържание на захар“.

Новите техники, които премахват естествено срещащите се захари в плодови сокове, конфитюри, желета или мляко, не трябва да водят до използването на подсладители, за да компенсират ефекта от намаляването на захарта върху вкуса, текстурата и качеството на крайния продукт, казват евродепутатите. Те добавят, че етикетите на храните с намалено съдържание на захар не трябва да съдържат твърдения относно положителни свойства, като например ползи за здравето.

 

Цитат

Докладчикът Александър Бернхубер (ЕНП, Австрия) каза: „Днес е добър ден за по-прозрачно етикетиране. По-точното посочване на страните на произход на продуктите ще осигури повече прозрачност и ще улесни потребителите при избора на по-здравословни и регионални продукти. Ще спрем измамните практики около етикетите на меда, които в бъдеще ще трябва ясно да посочват страните на произход, а при смесените медове - съответното съотношение на страните на произход като проценти. Това заедно с други мерки ще защити потребителите и пчеларите от фалшифициран мед и ще улесни информирания потребителски избор чрез повече прозрачност.“

 

Следващи стъпки

Парламентът вече е готов да започне разговори с правителствата на ЕС за окончателния вид на закона.

 

Заден план

Преразглеждането на маркетинговите стандарти на ЕС за определени директиви за „закуска“ беше предложено от Европейската комисия на 21 април 2023 г., за да се актуализират настоящите стандарти, които са на повече от 20 години.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев