Евродепутатите предлагат правила за системата на водещите кандидати преди европейските избори

Европейски парламент
12.12.2023 / 15:02

Във вторник Парламентът прие своите предложения за укрепване на демократичното измерение на изборите през 2024 г. и за системата на водещия кандидат.

 

Докладът, който получи 365 гласа „за“, 178 „против“ и 71 „въздържал се“, призовава за мерки за повишаване на избирателната активност по време на изборите на 6-9 юни 2024 г. отвъд повишените цифри, регистрирани през 2019 г. Фокусът на Парламента е върху максимизиране на въздействието на предизборните кампании, следизборната процедура за създаване на следващата Европейска комисия и избор на неин председател и гарантиране, че всички граждани могат да упражнят правото си на глас.

 

Ден след изборите

Депутатите изискват ясна и надеждна връзка между избора, направен от избирателите, и избора на председател на Комисията. Процесът трябва да зависи от осигуряването на мнозинство в парламента в съответствие с Лисабонския договор, казват те, и че задкулисните сделки в Европейския съвет трябва да спрат. Депутатите искат обвързващо споразумение между Парламента и Европейския съвет, което да гарантира, че европейските политически партии и парламентарни групи започват преговори за общ кандидат веднага след изборите и преди Европейският съвет да направи предложение.

Водещият кандидат на партията с най-много места в парламента трябва да ръководи процеса в първия кръг на преговорите, като президентът на парламента ръководи процеса, ако е необходимо. Депутатите също така очакват, че трябва да бъде сключено „законодателно споразумение“ между политическите партии и групи, като начин за осигуряване на мнозинство в парламента, като основа за работната програма на Комисията и като гаранция за европейските гласоподаватели за съгласувана последващи действия след изборите.

 

Повишаване на участието и защита на правото на глас

Парламентът също така призовава Съвета бързо да приеме новото европейско избирателно право и новите правила за европейските политически партии и фондации, така че поне последните да са приложими за кампанията през 2024 г. Националните и европейските политически партии следва да провеждат своите кампании в съответствие с ценностите на ЕС и с повишена видимост за европейското измерение на изборите.

За да се гарантира, че всички граждани на ЕС могат да упражняват правото си на глас, държавите-членки трябва да въведат мерки за по-лесен достъп до информация и центрове за гласуване за хора с увреждания. Евродепутатите също така искат да насърчат ангажираността на европейски граждани от определени категории, като живеещите в друга държава-членка на ЕС или трета страна, и бездомните. Други препоръки имат за цел да защитят изборите от външна и вътрешна намеса чрез по-стабилни предпазни мерки и мерки срещу дезинформация. Депутатите приветстват споразумението, постигнато от съзаконодателите относно правилата за прозрачност и насочване на политическата реклама, и признават важната роля, която има институционалната информационна кампания на Парламента, във връзка с организациите на гражданското общество, за принос към дебата по въпроси на европейската политика и допълване на кампаниите на партиите.

 

Цитати

Съдокладчикът Свен Симон (ЕНП, Германия) коментира: „Гласоподавателите се нуждаят от яснота за това как техният вот ще повлияе на избора на хората и политиките на ЕС. За разлика от 2019 г., не трябва да даваме обещания, които не можем да изпълним. Процесът на водещия кандидат трябва отново да стане надежден. Който и да бъде избран за председател на новосформираната Комисия, се изисква ясен мандат от избирателите и мнозинство в парламента.

Съдокладчикът Доменек Руис Девеса (S&D, Испания) каза: „Проправихме пътя за препоръки към европейските политически партии за укрепване на европейското измерение на предизборните кампании преди изборите през 2024 г. Трябва да направим логата на европейските политически партии и техните публични послания по-видими. Бихме искали също така да видим конкретни следизборни процедури за повишаване на видимостта на ролята на европейските политически партии при избирането на председател на Комисията и укрепване на избирателните права на всички европейски граждани.“

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите, изразени в предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа, а именно предложения 38(3), 38(4), 27(3) и 37(4) за подобряване на връзката между гражданите и техните избрани представители, и справяне с дезинформацията и чуждестранната намеса.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев