Необходими са нови правила на ЕС за справяне с дигиталната зависимост

Европейски парламент
12.12.2023 / 15:15

Парламентът призовава за разработване на етични цифрови продукти, които не разчитат на тъмни модели и пристрастяващи дизайни.

 

В доклад, приет във вторник с 545 гласа „за“, 12 „против“ и 61 „въздържал се“, евродепутатите предупреждават за пристрастяващия характер на онлайн игрите, социалните медии, стрийминг услугите и онлайн пазарите, които използват уязвимостите на потребителите, за да привлекат вниманието им и да монетизират своите данни. Те искат да увеличат защитата на потребителите чрез по-безопасни алтернативи, дори ако те не са толкова печеливши за социалните медийни платформи.

 

Необходими са нови правила на ЕС

Парламентът призовава Комисията да се справи със съществуващите правни пропуски и да въведе ново законодателство срещу пристрастяващия дизайн. Ако не бъде разгледано, казват евродепутатите, Парламентът трябва да използва правото си на законодателна инициатива. Техният доклад призовава за оценка и забрана на вредни пристрастяващи техники, които не са обхванати от директивата за нелоялни търговски практики, като безкрайно превъртане, автоматично възпроизвеждане по подразбиране, постоянно натискане и известия за разписка за четене.

 

Етичен по дизайн

Подчертавайки липсата на прозрачност на потребителите и опита на правоприлагащите органи по отношение на онлайн услугите, евродепутатите смятат, че компаниите трябва да бъдат задължени да разработват етични и справедливи цифрови продукти и услуги „по дизайн“ без тъмни модели, подвеждащ или пристрастяващ дизайн.

За да се смекчи пристрастяващата природа на платформите и да се даде възможност на потребителите, Комисията се призовава да представи цифрово „право да не бъдете обезпокоявани“. Евродепутатите също така искат Комисията да създаде списък с добри дизайнерски практики като „помислете, преди да споделите“, изключване на известията по подразбиране, хронологични емисии, режим на сивото, автоматични заключвания и обобщения на общото време на екрана. Те също така предлагат кампании за повишаване на осведомеността за култивиране на по-безопасни и по-здравословни онлайн навици.

 

Ефекти върху психичното здраве

Признавайки положителния ефект, който социалните медии могат да имат върху обществото, евродепутатите са загрижени за физическите, психологическите и материалните щети, които може да има пристрастяващия дизайн, включително загуба на концентрация и когнитивни способности, прегаряне, стрес, депресия, ограничена физическа активност. Те са особено притеснени от продължителното въздействие върху здравето на непълнолетните и искат повече изследвания за рисковете, свързани с онлайн услугите.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелени/ЕСА, Нидерландия) каза: „Никаква самодисциплина не може да победи триковете на Big Tech, подхранвани от армии от дизайнери и психолози, за да ви държат приковани към екрана. Ако не действаме сега, това ще окаже влияние върху психичното здраве и развитието на мозъка на следващите поколения. Днес Европейският парламент изпраща силен сигнал: ЕС трябва да бъде първият в света, който ще се справи с пристрастяващия дизайн на онлайн услугите.

 

Следващи стъпки

Европейската комисия в момента оценява необходимостта от актуализиране на определено законодателство за защита на потребителите, за да се гарантира високо ниво на защита в цифровата среда, като резултатите се очакват през 2024 г. Докладът на Парламента ще бъде включен в тази текуща проверка на пригодността.

 

Заден план

Проблемното използване на смартфон или интернет е свързано с по-ниско удовлетворение от живота и симптоми на психично здраве като депресия, ниско самочувствие, тревожност, липса на сън и обсесивно-компулсивно поведение, като децата и младите хора са най-уязвими. Младите хора на възраст 16-24 години прекарват средно над седем часа на ден в интернет, като всеки четвърти проявява проблемна употреба на смартфон, наподобяваща пристрастяване.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев