Реч на Роберта Мецола, председател на Европейския парламент на срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Европейски парламент
13.12.2023 / 21:00

Обръщайки се към лидерите на ЕС и Западните Балкани в Брюксел, Мецола каза, че това е моментът да запазим доверието си и да закотвим партньорите от Западните Балкани в семейството на ценностите на ЕС.

 

Скъпи колеги,

Когато се срещнахме в Гранада преди два месеца, посланието на Европейския парламент беше оптимизъм и надежда. Днес това е призив за действие към всички нас да продължим да изпълняваме своята част и да вземем смелите решения, които са необходими.

Очите на толкова много хора в толкова много страни са вперени в нас днес - тези на нашите съюзници и приятели - и на онези, които се противопоставят на нашата система от вярвания, опитвайки се да използват всяка слабост в нашата решителност.

Това е моментът да запазим доверието си. Да укрепим позициите си на световната сцена. И най-важното, да закотвим здраво нашите партньори от Западните Балкани в нашето семейство от ценности.

Разширяването е най-силният геополитически инструмент на Съюза. Това остава най-добрата стратегическа, ориентирана към бъдещето инвестиция в мир, сигурност, стабилност и просперитет на европейския континент. А неговата трансформираща способност да носи конкретни ползи за обществата и гражданите е очевидна. Разширяването е печеливш процес.

Всичко това е ясно. Неясното обаче е - защо отнема толкова време?

Тази година отбелязахме 20 години от срещата на върха в Солун. В продължение на 20 години Хърватия е единствената страна от Западните Балкани, която се присъедини към ЕС.

За 20 години бяха вложени огромни средства. Имаше обещания. Има напредък и отстъпление. Имаше разочарование.

Имало ли е истинска политическа воля? Ще прегърна ли? Воля за помирение? Воля за реформа?

Нашите граждани питат. Време е да им дадем отговори.

Ясно е, че е необходима работа от всички страни.

Трябва да видим удвояване на устойчивата демократична трансформация и междусекторно привеждане в съответствие с основните ценности и политики на ЕС, изпълнявайки критериите от Копенхаген. Решението за присъединяване към ЕС е стратегически избор. Привеждането в съответствие с Общата външна политика и политика за сигурност показва, че дадена държава напълно възприема основополагащите ценности на ЕС, което е условие sine qua non, за да стане член на ЕС.

Нашите партньори също трябва да насърчават приобщаваща регионална интеграция и да се стремят към завършване на общия регионален пазар. Икономическият и инвестиционен план за Западните Балкани, както и Планът за нов растеж са там, за да дадат възможност на нашите партньори да трансформират дълбоко своите икономики и общества и да се доближат по-бързо до ЕС.

Мнозина около тази маса взеха смели решения да се доближат до ЕС. Тяхната политическа смелост трябва да се мери с нашата.

Европейският съюз трябва да се реформира, за да бъде готов да приеме нови членове. Европейският парламент призова за реформиране на нашето вземане на решения, общите политики и тяхното финансиране, особено когато се предвижда разширен Съюз на бъдещето.

След твърде много фалстарти сме свидетели на намалена подкрепа за интеграцията в ЕС в много от тези нации. Ето защо Европейският парламент призова за засилване на стратегическата комуникация, която да предоставя подходяща информация за взаимните ползи и възможности от разширяването както в присъединяващите се страни, така и в държавите-членки.

Има известен напредък – малко голям, малко малък – роумингът на данни между ЕС и Западните Балкани стана по-достъпен; Европейският съюз се съгласи да предостави визова либерализация на Косово, която ще влезе в сила на 1 януари 2024 г.; И може би най-важното е, че за първи път от години има разбирателство между държавите-членки на ЕС да се подготвят за разширяване.

И Европейската комисия препоръча условно започване на преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина.

Трябва да работим заедно повече и по-добре, за да се противопоставим на чуждата зловредна намеса, дезинформация и информационна манипулация, които застрашават не само стабилността в региона, но и самите основи на европейската демокрация.

Накрая нека спомена ролята на парламентите. Парламентът е гръбнакът на всяка демокрация. Европейският парламент разбра това. Ето защо сме инвестирали -- и защо продължаваме да инвестираме -- в значителни ресурси за укрепване на нашето сътрудничество с парламентите на Западните Балкани. Не само като стълбове на демократичните общества, но и като ключови участници в процеса на присъединяване.

 

Колеги,

Отвори се исторически прозорец на възможност.

Наша отговорност и наш дълг е да се справим с предизвикателството. Нашите граждани разчитат на нас и не можем да ги подведем.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев