Депутатите искат да преразгледат правилата на ЕС за геоблокиране, за да премахнат оставащите бариери

Европейски парламент
13.12.2023 / 21:07

Правилата на ЕС относно геоблокирането трябва да бъдат по-добре прилагани и актуализирани, за да се укрепи цифровият единен пазар и да се отговори по-добре на очакванията на потребителите.

 

В сряда евродепутатите подчертаха необходимостта от преоценка на правилата на ЕС за геоблокиране, особено в светлината на ускорената цифрова трансформация и нарастването на онлайн пазаруването през последните години. Съществуващите правила позволяват на потребителите да пазаруват онлайн и да имат достъп до услуги през границите без ограничения, но евродепутатите казват, че те трябва да се прилагат изцяло и оставащите бариери трябва да бъдат премахнати.

 

Подобрения в правилата

Тъй като настоящите правила не се прилагат за специфични цифрови услуги, предлагащи защитено с авторски права съдържание (като електронни книги, музика, софтуер и онлайн игри), евродепутатите подчертават потенциалните ползи от включването на тези в правилата на ЕС, ако услугата има необходимите права за съответните територии.

Трансграничната доставка, която не е задължителна съгласно регламента, остава проблем за потребителите - засяга 50% от транзакциите за онлайн пазаруване. Депутатите призовават Комисията и държавите-членки да улеснят достъпа на потребителите до трансгранични услуги за доставка на колети и да подкрепят намаляването на разходите за трансграничен транспорт.

Евродепутатите също така казват, че онлайн регистрацията и методите за плащане трябва да бъдат подобрени, тъй като в сегашния си вид те подкопават целта на правилата „пазарувайте като местен жител“.

 

Аудиовизуални

В отговор на ограничените подобрения в трансграничния достъп до онлайн каталози с аудио-визуално съдържание и спортни събития на живо, евродепутатите подчертават важността на модернизирането на аудио-визуалния сектор, за да отговори на очакванията на потребителите по отношение на наличност, достъпност, гъвкавост и качество на съдържание.

Членовете на ЕП искат повече трансгранична наличност на каталог и трансграничен достъп и възможност за намиране на спортни събития чрез стрийминг услуги. Те специално искат Европейската комисия и държавите-членки внимателно да оценят всички възможности за намаляване на разпространението на несправедливи и дискриминационни географски блокиращи бариери, като същевременно вземат предвид потенциалното въздействие на това върху съществуващите бизнес модели и върху финансирането на творческите индустрии.

Евродепутатите обаче твърдят, че разширяването на обхвата на правилата към аудио-визуалния сектор би довело до значителна загуба на приходи, би застрашило инвестициите в ново съдържание, намали културното разнообразие на съдържанието и намали каналите за разпространение и в крайна сметка ще повиши цените за потребителите.

Необходима е повече оценка, казват евродепутатите, за потенциалното въздействие, което разширяването на правилата би имало върху аудио-визуалния сектор. Те също така се застъпват за реалистична времева рамка, така че аудио-визуалният сектор да може да се адаптира и да гарантира запазването на културното многообразие и качеството на съдържанието.

Докладът беше приет с 376 гласа "за", 111 "против" и 107 "въздържал се".

 

Цитат

Докладчикът Беата Мазурек (ECR, Полша) каза: „Когато пазаруват онлайн, потребителите трябва да могат да се възползват от най-добрите оферти и да плащат с банковата си карта, точно както биха направили местните жители. Ние удвояваме усилията си за борба с ценовата дискриминация и искаме да улесним получаването или организирането на доставка през границите. Време е също така да отговорим на изискванията на гражданите, като улесним достъпа до филми, сериали и спортни събития на техния роден език. Комисията трябва внимателно да оцени възможностите за актуализиране на настоящите правила и да предостави подкрепата, от която се нуждае аудио-визуалният сектор.“

 

Заден план

На 30 ноември 2020 г. Комисията публикува първата си оценка, проучваща въздействието на тези правила и проучваща потенциалното разширение за включване на конкретни цифрови услуги, предлагащи защитено с авторски права съдържание (като електронни книги, музика, софтуер и онлайн игри), както и аудио- визуални и транспортни услуги. Съгласно клаузата за преглед следващият доклад трябва да бъде изготвен преди 2025 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев