ЕС трябва да отговори на усилията на Китай да промени базирания на правила ред

Европейски парламент
13.12.2023 / 21:40

В нов доклад евродепутатите искат ЕС да се ангажира прагматично с Китай по глобалните предизвикателства, като същевременно продължава да се конфронтира с Пекин заради тежките нарушения на човешките права.

 

Парламентът признава ролята на Китай едновременно като партньор, но също така все повече конкурент и системен съперник на ЕС. Правителството в Пекин засилва ролята и влиянието си върху международните институции, казват евродепутатите, както с намерението, така и с икономически, технологични и военни средства да преформатира международния ред, основан на правила. Те казват, че и ЕС, и Китай имат интерес да преследват активни и стабилни отношения, които трябва да се основават на международното право, балансиран ангажимент и споделени глобални отговорности. И все пак те също подчертават, че Китай се движи към нова ера на сигурност и контрол, характеризираща се с увеличаване на вътрешните репресии и все по-настоятелна икономическа и външна политика.

 

Прагматично ангажиране с глобалните предизвикателства, необходима е по-балансирана търговия

Подчертавайки необходимостта ЕС да продължи да се ангажира прагматично с Китай за справяне с глобалните предизвикателства, като изменението на климата, рискове за финансовата стабилност, както и конфликти и проблеми със сигурността, Парламентът настоятелно призовава ЕС да се ангажира повече с Китай, за да накара Пекин да спре подкрепата си за военната агресия на Русия срещу Украйна и подпомагането на Москва за заобикаляне на санкциите на ЕС. Отбелязвайки, че управляващата китайска комунистическа партия не споделя същите ценности като европейските демокрации, те също така искат Европейският съюз да реагира по-адекватно на нарастващите усилия на Китай да промени многостранния основан на правила ред чрез инструменти като групата БРИКС и Един пояс, един път Инициативност. Това може да се постигне чрез по-добра координация между държавите-членки на ЕС, по-голяма ангажираност с международни партньори и чрез насърчаване на собствената стратегия на ЕС за Глобален портал.

Що се отнася до икономическите връзки, евродепутатите подчертават необходимостта от постигане на заявената цел за намаляване на рисковете на търговските потоци с Китай, за да се засили отворената стратегическа автономия на ЕС, без да се обръща навътре. Те подчертават значението на реципрочните и балансирани търговски отношения за справяне със структурните недостатъци на китайския пазар и подобряване на справедливите условия и пазарния достъп за европейските компании.

 

ЕС трябва да се изправи срещу Китай за нарушенията на човешките права

Като осъжда дълбоко тревожната история на човешките права в Китай, докладът също така призовава ЕС да призове китайските власти да спрат репресиите си срещу несъгласието и религиозните и етническите малцинства и да спрат продължаващите тежки нарушения. Членовете на ЕП се позовават на тревожната ситуация в Синдзян и Тибет, но също и на скорошните и по-дългосрочни събития в Хонконг и Макао.

Те също така искат ЕС да направи повече за ограничаване на китайския контрол върху критичната инфраструктура в ЕС, както и за по-добра борба с кибератаките и кампаниите за дезинформация, идващи от Китай, наблюдението на китайската диаспора в Европа и шпионажа.

Що се отнася до Тайван и при запазването на „политиката за един Китай“ на ЕС, евродепутатите се противопоставят на каквито и да било промени в статуквото в Тайванския пролив, особено насилствени, и призовават ЕС да работи с регионалните партньори, за да обезкуражи Китай от ескалация на напрежението в региона.

 

Цитат

„Вече не можем да бъдем наивни, когато се занимаваме с Китай – той е важен търговски партньор, но все повече системен съперник и конкурент. Днес изясняваме, че ЕС трябва да реагира на напористия Китай, като приложи смела нова стратегия. Трябва да продължим да си сътрудничим с Китай, където е възможно, въз основа на реципрочни правила. Но Европа никога не трябва да си затваря очите за нарушенията на човешките права в Китай. За да защитим нашите ценности и интереси, ние спешно трябва да укрепим нашата стратегическа автономия и да намалим риска на нашите отношения и трябва да говорим с един европейски глас, когато го направим“, каза докладчикът Хилде Ваутманс (Обнови Европа, Белгия) след гласуването.

 

Пълният текст на препоръките ще бъде достъпен тук. Те бяха приети с 529 гласа "за", 47 "против" и 40 "въздържал се".

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев