Достъп до вашите здравни данни в целия ЕС

Европейски парламент
13.12.2023 / 21:27

ЕС иска да даде възможност за по-добър достъп до здравни данни за гражданите, здравните специалисти и изследователите през границите.

 

През май 2022 г. Европейската комисия представи предложение относно Европейското пространство за здравни данни, което има за цел да подобри използването на здравни данни за научни изследвания, иновации и създаване на политики. В същото време европейците трябва да имат повече контрол върху използването на собствените си здравни данни.

 

Ползи за гражданите

Гражданите на ЕС ще имат достъп до своите здравни данни в електронен вид незабавно и без никакви разходи. Здравните данни, като резюмета на пациенти, електронни рецепти, лабораторни резултати и доклади за изписване, ще бъдат достъпни в общ европейски формат, който може да се споделя със здравни специалисти в страната на пациента или трансгранично.

По този начин хората няма да се притесняват за достъпа до здравни услуги, когато пътуват в рамките на ЕС.

 

Проблеми със сигурността и поверителността

Въпреки че изследователите, индустрията и обществените институции ще могат да използват някои здравни данни, правилата включват силни гаранции за защита на данните. Никаква лична информация няма да бъде споделяна. Пациентите ще могат да добавят информация, да коригират грешни данни, да ограничават достъпа до други и да получават информация за това как се използват техните данни и за какви цели.

 

Ползи за здравните специалисти, изследователите и индустрията

Тъй като ще има общ европейски формат, здравните специалисти ще имат по-бърз достъп до здравните досиета на пациента, дори ако пациентът е от друга държава от ЕС. По-добрият достъп и обмен на здравни данни ще доведе до по-бързи и по-евтини административни процедури.

Изследователите ще имат по-добър, по-бърз, по-евтин и по-ефективен достъп до здравни данни с по-високо качество.

Общият европейски формат на електронни данни ще позволи на бизнеса да предоставя услугите си в други страни от ЕС много по-лесно. Наличието на данни може да стимулира растежа на цифровата здравна индустрия с 20-30% на годишна база.

 

Задължения на страните от ЕС

Всички държави трябва да създадат национални услуги за достъп до здравни данни, базирани на платформата MyHealth@EU, до края на 2025 г. и да назначат цифров здравен орган, който да защитава правата на хората.

 

Позицията на парламента

Парламентът прие своята позиция през декември 2023 г. В допълнение към съществуващото предложение, членовете на ЕП призовават за следното:

Определени чувствителни здравни данни трябва да се използват за научноизследователска и развойна дейност, създаване на политики, образование, безопасност на пациентите или регулаторни цели само ако пациентите дадат изрично разрешение

Трябва да има механизъм за отказ, ако хората не желаят да споделят други видове данни

Използването на събрани здравни данни в области като набиране на персонал или предоставяне на финансови услуги трябва да бъде забранено

 

Следващи стъпки

Парламентът вече е готов да започне преговори с правителствата на страните от ЕС по окончателния законодателен текст.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев