Министерството на културата бе домакин на Първата международна работилница за стратегическо планиране

....................................................
17.12.2023 / 18:34

Министерството на културата бе домакин на Първата международна работилница за стратегическо планиране на националната единна платформа за културно наследство. Целта на срещата бе да очертае нуждите на потребителите в бъдещата облачна платформа.

Виктор Стоянов, заместник-министър на културата и ръководител на Инвестиция С11.17 „Цифровизация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България, сподели, че работата по облачната платформа в момента е изключителна възможност да се обединят усилията на различните сектори, които съхраняват и предоставят достъп до културно и научно наследство.

„Основната цел на инвестицията е да се проведе цялостно реформиране на политиките на държавата по дигитализиране, опазване, съхранение и популяризиране на културното наследство, както и да се осигури свободен достъп на всички заинтересовани страни на национално и международно ниво до културното богатство на страната.

В съвременния свят, където информационните технологии преобразяват всекидневието ни, дигиталната трансформация играе ключова роля в опазването и популяризирането на културното наследство. Достъпът до този богат ресурс става по-лесен и широк, благодарение на изграждането на общоевропейско пространство за данни за културното наследство. С темповете на технологичния напредък, внедряването на дигитални решения в областта на културното наследство в България е все по-належащо. В този контекст идеята за създаване на национална единна дигитална платформа за културно наследство се откроява като стратегическо и навременно действие. Възможността за съхраняване и представяне на исторически, художествени, научни и културни артефакти в онлайн формат не само осигурява по-широк достъп до тези богатства, но и ги представя пред публиката по начин, който съчетава традиционните ценности с иновациите на дигиталната епоха. Дигиталната трансформация на сектора на културното наследство има също така икономически и социални ползи за Европейския съюз и в частност за България, като допринася за подобряване на европейския растеж, заетостта и благосъстоянието. Достъпът до културното наследство създава по-благоприятна среда за културен обмен и предоставя нови възможности за творчество и иновации. Всички тези фактори подчертават важността на интегрирането на дигиталната трансформация в стратегиите за опазване на паметта и културното наследство на България и Европа. Като резултат обществата се обогатяват не само от историческите си корени, културното многообразие и достиженията на човешката мисъл и творчество, но и от възможностите, които технологичният прогрес предоставя за развитие и по-добро бъдеще.“, сподели зам.-министър Виктор Стоянов.

В програмата на работилницата бе включена лекция на Роб Дейвис на тема „Европейското пространство от данни в областта на културното наследство“. Модератор бе доц. д-р Милена Добрева, консултант „Дигитализация“ на Инвестиция С11.17 от ПВУ и член на Управителния съвет на Europeana Network Association.

Националната платформа ще обедини културно и научно съдържание, съхранявано от Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Държавната агенция „Архиви“, Българската национална филмотека, музеи, галерии и библиотеки. Информацията ще стане достъпна за българските и чуждестранните изследователи, преподаватели, учещи и граждани, които се интересуват от история и култура.

Общата технологична платформа за представяне на българското културно и научно наследство е отдавна назряла потребност, на която инвестицията ще отговори. Подобни портали вече са разработени в други страни от Европейския съюз като Финландия и Литва. От 15 години Европейската комисия подкрепя предоставянето на достъп до сбирки от различни страни чрез платформата Европеана.

Предимството на платформите от облачни данни е, че потребителите могат да търсят сред различни по вид наследства в една среда, вместо да правят множество търсения в различни институционални сайтове. Събирането на едно място на оцифрени средновековни ръкописи, музейни експонати, историческа периодика – вестници и списания, аудиовизуално наследство, както и на нематериално наследство, дават възможност темите от интерес на различни потребители да се изследват чрез различни първични източници и богат илюстративен материал.

От 2022 г. година Европейската комисия започна финансиране на разработката на пространство от данни за културно наследство. За да е в синхрон с това развитие, Инвестиция С11.17 организира първата си работилница съвместно с Мрежовата асоциация към Европеана, която обединява около 4000 специалисти в областта на културното наследство. В работилницата ще се включи председателят на управителния съвет на асоциацията Робърт Дейвис, за да представи най-новото в областта на споделеното европейско пространство. Предстои да започне работа и Националната група за сътрудничество с Мрежовата асоциация към Европеана за България.

Изясняването на нуждите на потребителите на бъдещата платформа е важно условие за определяне на функционалните изисквания към мащабната технологична инфраструктура. Екипът на инвестицията прави през последните месеци задълбочен преглед на цифровизацията на българското културно наследство. Въпреки че множество институции дигитализират културно съдържание, липсата на стратегия, методология и координация е довела до натрупването на ценен, но фрагментиран опит. Екипът подготвя анализ на постигнатото досега, на наличното и нужното техническо осигуряване и на нуждите от допълнителна квалификация на специалисти от музеи, галерии и библиотеки в страната.

Работилницата е съвместна инициатива на екипа от Министерство на културата за управление и координация на Инвестиция С11.17 „Цифровизация на музейни колекции, библиотеки и архиви“ от Плана за възстановяване и устойчивост и Националната група за сътрудничество с Europeana Network Association за България.

Събитието се проведе на 11 декември 2023 г. в галерия „Средец“ на Министерство на културата. Запис можете да гледате тук: https://www.facebook.com/ministryofculturebulgaria/videos/1584150939023020

Източник: Министерство на културата
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев