Убежище и миграция: споразумение за повече солидарност и споделяне на отговорността

Европейски парламент
20.12.2023 / 18:15

В сряда евродепутатите и националните правителства постигнаха дълго търсено споразумение за преразглеждане на законодателството на ЕС в областта на убежището и миграцията.

 

Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха за окончателната форма на пет отделни регламента на ЕС, установяващи как да се споделя управлението на убежището и миграционните потоци между държавите-членки и какво да се прави в случай на внезапна миграционна криза. Правилата също така регламентират как да се действа с хора, пристигащи на външните граници на ЕС, обработката на молбите за убежище и идентифицирането на пристигащите.

След сделката председателят на ЕП Роберта Мецола каза: „Днес е наистина исторически ден, тъй като ние изпълнихме Пакта за миграция и убежище, вероятно най-важният законодателен пакет от този мандат.

Сега Европа ще получи стабилна законодателна рамка, която е еднаква във всички държави-членки. Това функционира и защитава, подход, който е хуманен и справедлив с тези, които търсят защита, който е твърд с онези, които не отговарят на условията, и който е силен с тези, които експлоатират най-уязвимите.

Миграцията беше проблем номер едно, повдигнат от гражданите в целия Съюз на изборите през 2019 г. Изпълнението на този пакет преди края на годината е огромен успех за конструктивния проевропейски център преди началото на изборната година в Европа.“

Новият регламент за управление на убежището и миграцията предвижда задължителна солидарност за страните от ЕС, за които е признато, че са подложени на миграционен натиск, позволявайки на други държави членки да избират между преместването на кандидатите за убежище на тяхна територия и предоставянето на финансови вноски. Текстът определя и нови критерии, според които държава членка е отговорна за разглеждането на молби за международна закрила (предишни правила от Дъблин). Прочетете повече подробности за този файл (скоро наличен).

В отговор на внезапното увеличение на пристигащите, регламентът за кризата и непреодолимата сила създава механизъм за осигуряване на солидарност и мерки за подкрепа на държавите-членки, изправени пред изключителен наплив от граждани на трети страни, водещ до колапс на националната система за убежище. Правилата също така обхващат инструментализацията на мигрантите, т.е. когато мигрантите се използват от трети държави или враждебни недържавни участници за дестабилизиране на ЕС, и предвиждат възможна временна дерогация от стандартните процедури за убежище. Подробна информация за този нов механизъм можете да намерите тук (скоро наличен).

Съгласно новия регламент за скрининг, хората, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, ще бъдат подложени на процедура за проверка преди влизане, включително идентификация, събиране на биометрични данни, здравни проверки и проверки за сигурност до седем дни. Специфичните нужди на децата ще бъдат взети под внимание и всяка държава-членка ще има независим механизъм за наблюдение, за да гарантира спазването на основните права. Повече за тази сделка тук (скоро на разположение).

От своя страна регламентът за процедурите за убежище установява обща процедура в ЕС за предоставяне и отнемане на международна закрила, като заменя няколко национални процедури. Обработката на молбите за убежище следва да бъде по-бърза – до шест месеца за първо решение – с по-кратки срокове за явно неоснователни или недопустими молби и на границите на ЕС. Можете да намерите тук повече информация за този регламент (скоро на разположение).

И накрая, реформата на Eurodac има за цел по-ефективно идентифициране на пристигащите на територията на ЕС чрез добавяне на изображения на лица към пръстовите отпечатъци, включително за деца над шест години. Властите ще могат да записват дали някой може да представлява заплаха за сигурността, ако лицето е агресивно или незаконно въоръжено. Повече подробности за този текст можете да намерите тук (скоро на разположение).

 

Следващи стъпки

Временното споразумение трябва да бъде официално прието от Парламента и Съвета, преди да стане закон. Съзаконодателите се ангажираха да приемат реформата на правилата на ЕС за миграцията и убежището преди европейските избори през 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев