Изменя се правилникът за прилагане на закона за филмовата индустрия

....................................................
23.12.2023 / 17:00

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия.

 

С предлаганите промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия се цели:

• осигуряване на съответствие с Регламент (ЕС) 651/2014, с оглед изменението му с Регламент

 

• осигуряване равнопоставеност на всички организации с оглед участието им в процедурата по избор на Националния съвет за кино, както и създаване на предпоставки за повече обективност и публичност при избора на членове;

 

• създаване на условия за по-ефективна работа на консултативно-експертните органи към изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център";

 

• синхронизиране и прецизиране на различни разпоредби, регламентиращи процедурите по предоставяне на държавни помощи, както и преодоляване на някои констатирани в досегашната практика по прилагане на Правилника слабости, свързани с оценката на Художествената комисия и процедурата по кандидатстване и разглеждане на проекти по схемата за възстановяване на разходи по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗФИ.

Приемането на промените ще допринесе за по-бързо и по-ефективно провеждане на процедурите и за достигане на отпусканите средства до по-широк кръг кандидати, за по-голяма обективност и прозрачност при оценяването и за попълване на някои нормативни празноти и противоречия при прилагането на Правилника.

Източник: Министерство на културата
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев