Шенген: разширяване на европейската зона без граници

Карта на Шенгенското пространство
12.01.2024 / 19:37

Шенген, зоната за пътуване без паспорти на ЕС, обхваща 29 държави. Прочетете, за да научите кои държави са членове и кой е вероятно да се присъедини следващия.

 

Свободното движение – правото на живот, обучение, работа и пенсиониране навсякъде в ЕС – е може би най-осезаемото постижение на европейската интеграция. Със създаването на Шенгенското пространство през 1995 г. проверките по вътрешните граници на ЕС бяха премахнати.

Днес Шенгенското пространство включва повечето държави от ЕС, с изключение на Ирландия, която запазва правото си на отказ и управлява собствена обща зона за пътуване с Обединеното кралство, както и Кипър, който в момента е в процес на оценка, за да оцени готовността си да се присъедини към ■ площ.

Четири страни извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн - също се присъединиха към Шенгенското пространство.

 

Разширяване на Шенген

На 10 ноември 2022 г. парламентът подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство преди края на 2022 г. На 1 януари 2023 г. Хърватия се присъедини към Шенгенското пространство.

През юли 2023 г. Парламентът призова Съвета да одобри присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона до края на 2023 г. В резолюцията се подчертава, че и двете страни вече са изпълнили необходимите изисквания, за да бъдат приети.

На 30 декември 2023 г. страните от ЕС решиха единодушно да дадат зелена светлина за премахването на граничния контрол с България и Румъния по вътрешните въздушни и морски граници на ЕС от 31 март 2024 г. Преговорите за премахване на проверките по сухопътните граници се очаква да продължи през 2024 г.

 

Временен граничен контрол

Повече от 1,25 милиарда пътувания се извършват в рамките на Шенгенското пространство всяка година. Вътрешният граничен контрол е премахнат в рамките на Шенгенското пространство, но държавите си запазват правото да възстановят временния контрол в случай на сериозни заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност.

От 2015 г. насам, в резултат на миграционната криза, както и нарастването на трансграничните терористични заплахи, редица шенгенски държави въведоха отново такъв контрол и дори го удължиха няколко пъти. Пандемията Covid-19 също накара много страни от ЕС да въведат отново граничен контрол в опит да ограничат разпространението на вируса.

През декември 2021 г. Европейската комисия предложи актуализиране на правилата, уреждащи Шенгенското пространство, с цел да се гарантира, че повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници остава крайна мярка и да се насърчи използването на алтернативни мерки вместо това, като целеви полицейски проверки и засилено полицейско сътрудничество.

След като работи по предложението, Европейският парламент прие своята позиция на 20 септември 2023 г. и реши да започне преговори със Съвета. Членовете на ЕП на няколко пъти се противопоставиха на честото повторно въвеждане на контрол, което възпрепятства свободното движение на хора в ЕС.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев