Шенген: пътеводител за европейската зона без граници

Шенгенската зона е един от стълбовете на европейския проект ©AP Images/European Union-EP
12.01.2024 / 18:40

Пространството на ЕС за пътуване без паспорти, известно като Шенгенското пространство, е едно от най-осезаемите постижения на европейската интеграция. Научете за това в нашето ръководство.

 

Какво е Шенген?

Шенгенското пространство е един от стълбовете на европейския проект. От създаването си през 1995 г., когато беше премахнат паспортният контрол в тази зона, гражданите на ЕС се ползват с правото на свободно движение. Това означава, че те могат да живеят, учат, работят и се пенсионират навсякъде в ЕС. Туристите и фирмите също се възползват от тези права.

 

Страни от Шенген

Всички държави от ЕС са част от Шенген с изключение на Ирландия, която има право на отказ, както и Кипър, който трябва да се присъедини към Шенген в някакъв момент в бъдеще. Страните от ЕС се споразумяха да премахнат граничния контрол по въздушните и морските граници за хората, пътуващи от и за България и Румъния от 31 март 2024 г.

Освен това четири държави извън ЕС също са част от Шенгенското пространство: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

 

Предназначение и ползи

Милиони хорапътуват през вътрешна граница на ЕС всеки ден. Свободното движение може на практика да включва различни права за различни категории хора, от туристи до семейства.

Всички граждани на ЕС могат да останат в друга държава от ЕС като туристи до три месеца с валиден паспорт или лична карта. Също така те могат да живеят в друга държава членка за работа, с правото да бъдат третирани по същия начин като гражданите на тази страна. Предприемачите се възползват от свободата на установяване и студентите имат право да учат навсякъде в ЕС.

Повторното затваряне на вътрешните граници на ЕС би наложило големи разходи и би възпрепятствало трансграничното пътуване за 1,7 милиона души.

 

Осигуряване на сигурност

Шенгенските правила премахват контрола по вътрешните граници, като същевременно хармонизират и засилват защитата на външните граници на зоната. Веднъж влезли в Шенгенското пространство, хората могат да пътуват от една страна в друга, без да бъдат подлагани на гранични проверки. Националните власти обаче могат да проверяват хора на или близо до вътрешните граници, ако полицейската информация и опит изискват временно засилване на наблюдението.

Шенген също така включва обща визова политика за краткосрочен престой от граждани на държави извън ЕС и помага на участващите държави да обединят усилията си в борбата срещу престъпността с помощта на полицейско и съдебно сътрудничество.

Шенгенската информационна система беше подсилена, за да предостави повече сигурност на европейците. Открийте подобренията в нашите инфографики.

 

Външни и вътрешни граници

Функционирането на шенгенските правила беше засегнато от увеличаването на миграционните потоци към ЕС през 2015 г. и повишените опасения за сигурността, включително терористични и сериозни трансгранични престъпни дейности, което доведе до повторното въвеждане на гранични проверки от няколко държави-членки. Избухването на Covid-19 през 2020 г. също накара няколко държави от ЕС да върнат контрола по вътрешните граници в опит да контролират разпространението на вируса.

Парламентът многократно е критикувал продължаването на вътрешните гранични проверки в Шенгенското пространство и иска да ги разреши само като крайна мярка. В резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията, приета през април 2020 г., Парламентът призова държавите-членки да приемат само необходими и пропорционални мерки при въвеждането и удължаването на контрола по вътрешните граници“, подчертавайки необходимостта от връщане към напълно функциониращо Шенгенско пространство.

През декември 2021 г. Европейската комисия предложи актуализиране на правилата, уреждащи Шенгенското пространство, с цел да се гарантира, че повторното въвеждане на контрол по вътрешните граници остава крайна мярка и да се насърчи използването на алтернативни мерки вместо това, като целеви полицейски проверки и засилено полицейско сътрудничество.

След като работи по предложението, Европейският парламент прие своята позиция на 20 септември 2023 г. и реши да започне преговори със Съвета. Депутатите на няколко пъти се обявиха срещу честото повторно въвеждане на контрол, което възпрепятства свободното движение на хора в ЕС.

 

Предизвикателства и отговори на ЕС

Управлението на миграцията и сигурността на нейните външни граници е предизвикателство за Европа. До 1,83 милиона незаконни преминавания бяха открити на външните граници на ЕС през 2015 г. Въпреки че тази цифра спадна до около 355 300 през 2023 г., ЕС се опитва да засили контрола по външните си граници и да се справя по-ефективно с молбите за убежище.

Тези предизвикателства предизвикаха значителни промени в политиката за управление на границите. Това включва например създаването на инструменти и агенции като Шенгенската информационна система, Визовата информационна система, Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) или система за регистрация при влизане и излизане на външните граници на Шенгенската зона.

В резолюция, приета през юли 2021 г., Парламентът одобри обновения бюджет на Фонда за убежище, миграция и интеграция (ФУМИ) за периода 2021-2027 г., който беше увеличен до 9,88 милиарда евро. Фондът допринася за укрепване на общата политика за убежище, развива законната миграция в съответствие с нуждите на държавите членки, подпомага интеграцията на граждани на трети страни и се бори с незаконната миграция. Той също така служи за насърчаване на държавите-членки да споделят по-справедливо отговорността за приемане на бежанци и търсещи убежище.

Фондът работи в тясно сътрудничество с новия Фонд за вътрешна сигурност (ISF), като се фокусира върху справянето с трансгранични заплахи, като тероризъм, организирана престъпност и киберпрестъпност. ISF също беше одобрен от парламента през юли 2021 г. с бюджет от 1,9 милиарда евро.

Пътуващите, които не се нуждаят от виза, в бъдеще ще бъдат проверявани, преди да пристигнат в ЕС, с помощта на Европейската система за информация и разрешаване на пътуванията (Etias), за да се открият престъпници, терористи или всеки друг, представляващ риск, преди да пристигнат в ЕС. Очаква се Etias да започне да функционира от средата на 2025 г.

Освен това евродепутатите одобриха планове за предоставяне на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана на постоянен корпус от 10 000 гранични служители до 2027 г., за да се засили сигурността на Европа.

 

Тази статия е публикувана първоначално през юни 2019 г. и последно е актуализирана през януари 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев