Намаляване на емисиите от флуорсъдържащи газове и озоноразрушаващи вещества

Европейски парламент
16.01.2024 / 16:54

Във вторник парламентът одобри нови правила за минимизиране на емисиите от мощни парникови газове в съответствие с целите на ЕС и глобалните климатични цели.

 

С 457 гласа „за“, 92 „против“ и 32 „въздържал се“ евродепутатите одобриха споразумение, постигнато със Съвета за допълнително намаляване на емисиите от флуорсъдържащи газове. Текстът предвижда пълно премахване на флуоровъглеводородите (HFC) до 2050 г., включително траектория за намаляване на квотата за потребление в ЕС между 2024-2049 г. Той въвежда строги изисквания, които забраняват пускането на пазара на ЕС на продукти, съдържащи F-газове, и конкретни дати за преустановяване на употребата на F-газове в сектори, където е технологично и икономически осъществимо преминаването към алтернативи, които не използват F-газове, като битови хладилници, климатици и термопомпи.

Споразумението за намаляване на емисиите на озоноразрушаващи вещества (ОРВ) беше прието с 538 гласа "за", 8 "против" и 13 "въздържал се". Законът въвежда изисквания за оползотворяване и рециклиране на такива вещества в строителни материали по време на ремонти (намерени по-специално в изолационните пенопласти), което е основният източник на оставащи емисии на ОРВ в ЕС. Той също така въвежда строги изключения за употребата им като изходна суровина (за производство на други вещества, например във фармацевтичната или химическата промишленост), като технологични агенти, в лаборатории и за противопожарна защита.

 

Цитати

Докладчикът Bas Eickhout (Зелени/EFA, Нидерландия) каза: „Слагането на край на F-газовете е от решаващо значение, не само защото тези газове са изключително вредни за климата, но също така предоставяме яснота и сигурност на инвестициите за индустрията. Европейските компании вече са в челните редици на разработването на чисти алтернативи на F-газовете, така че този закон ще бъде добър за климата и европейската икономика."

Докладчикът Джесика Полфярд (ЕНП, Швеция) каза: „Предотвратяването на емисиите от вещества, разрушаващи озоновия слой, е от ключово значение за предотвратяването на неблагоприятните въздействия върху здравето и околната среда в резултат на увреден озонов слой и допринася за спестяване на парникови газове в съответствие с целта на Съюза за климата.“

 

Следващи стъпки

След окончателното гласуване в пленарна зала Съветът сега ще трябва официално да одобри текстовете преди публикуването им в Официален вестник на ЕС.

 

Заден план

Флуорирани парникови газове, като хидрофлуоровъглеводороди, перфлуоровъглеводороди, серен хексафлуорид и азотен трифлуорид (използвани в хладилници, климатици, термопомпи, противопожарна защита, пяна или електрическо комутационно оборудване) и вещества, разрушаващи озона, като халони (използвани в пожарогасители ), метилбромид (за контрол на вредители) и хидрохлорфлуорвъглеводороди (използвани в хладилници и климатични системи) са парникови газове, създадени от човека (ПГ) с висок потенциал за глобално затопляне. Емисиите от тези газове трябва да бъдат допълнително намалени, за да се допринесе за целите на ЕС в областта на климата и да се спазят международните споразумения (Протоколът от Монреал и свързаното изменение от Кигали).

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите ЕС да подкрепи преминаването към устойчив и издръжлив модел на растеж и да насърчи по-екологични производствени процеси, както е изразено в предложение 11(1) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев