Белгийското председателство на Съвета: Дебати на евродепутатите с министър-председателя Де Кроо

Премиерът де Кроо подчерта, че предстоящата година ще бъде решаваща за Съюза © Европейски съюз, 2024 г. - ЕП
16.01.2024 / 17:10

Във вторник евродепутатите обсъдиха програмата на шестмесечното председателство на Съвета на Белгия, което започна на 1 януари, с премиера Александър Де Кроо.

 

Председателят на ЕП Роберта Мецола каза, че Парламентът е готов да отговори на очакванията на гражданите преди европейските избори на 6-9 юни, за да направи Европа по-справедлива, по-конкурентоспособна и годна за цифровата ера.

„2024 г. ще бъде решаваща година, в която нашите демокрации и свободи ще бъдат поставени на изпитание“, каза Александър Де Кроо, имайки предвид европейските, но също и президентските избори в САЩ: „Ако 2024 г. ни донесе отново „Америка на първо място“, това ще бъде повече от всякога „Европа сама по себе си““. Г-н De Croo призова евродепутатите да поддържат солидарност с Украйна и да продължат военната подкрепа, подчертавайки екзистенциалния характер на каузата за европейците.

Александър Де Кроо също така призова европейските капиталови пазари да бъдат отворени за насърчаване на иновациите и за индустриална сделка заедно със Зелената сделка. „Климатичните политики на Китай и САЩ съдържат изобилие от моркови за тяхната индустрия. Докато ние тук, в Европа, твърде често хващаме тоягата”, каза той.

Относно миграцията министър-председателят де Кроо каза, че поддържането на по-координиран и интегриран външнополитически подход е част от решението. За тази цел той призова за широки партньорства с трети страни, за да им помогне да станат по-стабилни.

Белгийският премиер каза още, че ЕС трябва да направи всичко възможно, за да сложи край на страданията в Израел и Палестина. Той призова за отваряне на повече безопасни и отворени хуманитарни коридори в Газа. ЕС трябва да подкрепи Израел при освобождаването на техните заложници и трябва да помогне на страната в нейната законна битка срещу терористичната организация Хамас.

От името на Комисията изпълнителният заместник-председател Марош Шефчович подчерта, че европейските избори през юни ще помогнат за оформянето на бъдещето на Съюза и че текущата работа по ключови законодателни документи в областта на конкурентоспособността, икономическото управление и зеления преход трябва да продължи песен. Той припомни, че Комисията ще направи оценка на климатичната цел за 2040 г. през февруари и ще представи стратегия за това как Европа да бъде защитена по-ефективно от въздействието на изменението на климата през март. Безпрецедентната подкрепа за Украйна и дългосрочното решение в Близкия изток ще останат приоритети на ЕС през следващите месеци, заключи Марош Шефчович.

 

Говорители от политически групи

Говорейки от името на съответните политически групи, Беноа Лютген (ЕНП, Белгия) изрази съжаление, че белгийският министър-председател не спомена фермерите и не се опита да успокои и защити европейското население. Iratxe García Pérez (S&D, ES) призова Европейският стълб на социалните права да включва социални права като минимална работна заплата, справедливо заплащане и добри условия на труд и призова белгийското председателство да спазва временното споразумение относно Директивата за платформен труд .

Хилде Ваутманс (Renew, Белгия) призова за задълбочаване на ЕС преди следващото разширяване. Решенията вече не трябва да се вземат с единодушие, а трябва да се създаде европейска армия и външно министерство на ЕС, подчерта тя. Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) каза, че не трябва да се прави пауза в борбата срещу изменението на климата, а вместо това трябва да се ускори.

Geert Bourgeois (ECR, Белгия) приветства предложението за индустриална сделка и призова за повече средства за иновации, сигурност и зелени и цифрови преходи, както и за по-малко бюрокрация за бизнеса. Gerolf Annemans (ID, BE) каза, че белгийското председателство е „лоша новина“, тъй като ще „преследва федералистка програма на европейско ниво до европейските избори, които ще сложат край на това ляво-зелено правителство на Европа“ . Марк Ботенга (левицата, Белгия) предупреди срещу връщането на строги бюджетни правила, което би довело, каза той, до допълнителни съкращения в една вече "катастрофална социална ситуация".

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев