Парламентът е загрижен за върховенството на закона в Словакия

Европейски парламент
17.01.2024 / 17:27

Евродепутатите критикуват новото правителство за редица тревожни предложения за реформи и предупреждават срещу използването на поляризиращ език от страна на министър-председателя.

 

С 496 гласа "за", 70 "против" и 64 "въздържали се" Европейският парламент прие резолюция, поставяща под въпрос способността на Словакия да се бори с корупцията и да защити бюджета на ЕС, ако бъде приета реформата на наказателния кодекс, предложена от новото правителство на Роберт Фицо. Резолюцията приключи разискването от 13 декември 2023 г.

 

Необходимост от защита на върховенството на закона

Евродепутатите са особено обезпокоени от неоснователното използване на бърза процедура за реформа на наказателния кодекс и разпускането на Специалната прокуратура, която се занимава с дела за корупция и тежки престъпления. Тези промени застрашават почтеността на съдебните процеси и подкопават борбата на ЕС срещу измамите според евродепутатите. Те също така призовават словашкото правителство да преразгледа предложените промени в законодателството за лицата, подаващи сигнали за нередности, тъй като новите правила могат да бъдат използвани за лишаването им от защита със задна дата. Евродепутатите подчертават, че всяка реформа на наказателното законодателство трябва да гарантира продължаването на текущите наказателни дела и ефективността на новите.

Освен това парламентът призовава правителството да се заеме и да предотврати злоупотребата с дългогодишния проблем с параграф 363 от Наказателно-процесуалния закон, който понастоящем позволява на главния прокурор да откаже наказателно преследване.

 

Притеснения за гражданското общество, свободата на медиите

Депутатите осъждат неуместния и неуважителен език, използван от премиера Фицо към студент по право, който участва в академичен обмен относно състоянието на върховенството на закона, и призовават всички политически лидери да се ангажират конструктивно и с уважение към обществеността. Парламентът е силно обезпокоен от плановете за приемане на законодателство, подкопаващо гражданското пространство, ограничаващо работата на НПО и стигматизиращо организациите, получаващи чуждестранно финансиране.

Евродепутатите също са разтревожени от планираното преструктуриране на радиото и телевизията на Словакия (RTVS) и съжаляват за решението на премиера Фицо и няколко правителствени служители да не говорят повече с ключови медии. Те настояват за прекратяване на вербалните атаки срещу лица и представители на медиите, които в миналото са допринесли за среда, в която са извършени тежки престъпления като убийствата на Ян Куциак и Мартина Кушнирова.

 

Заден план

На 6 декември 2023 г. новото правителство на Робърт Фицо стартира процедура за преразглеждане на наказателния кодекс на страната, като намали наказанията за тежки престъпления и разпусна Специалната прокуратура. Правителството беше обвинено и в целенасочени кадрови промени в словашката полиция и следователите. Президентът Зузана Чапутова каза, че ще наложи вето на закона, а Европейската прокуратура предупреди, че някои промени могат да представляват риск за ефективната защита на финансовите интереси на Европейския съюз и неговата антикорупционна рамка.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев