Реформа на икономическото управление: подобряване на доверието, собствеността и обхвата за инвестиране

Европейски парламент
17.01.2024 / 17:36

В сряда евродепутатите решиха да започнат преговори със Съвета относно новите правила за икономическо управление, като дават приоритет на инвестициите и националната собственост и подобряват доверието в системата.

 

Текстът, приет от евродепутатите с 431 гласа "за", 172 "против" и 4 "въздържал се", съставлява мандата на парламента за преговори със страните членки за окончателния вид на закона, които ще започнат днес в 13.00 часа. Той заменя регламента за многостранно бюджетно наблюдение, така нареченото „превантивно рамо на Пакта за стабилност и растеж“ и съдържа съществени промени в първоначалното предложение на Комисията . Мандатът беше изготвен от съдокладчиците Esther De Lange (ЕНП, Нидерландия) и Маргарида Маркес (S&D, PT) .

 

Намерете допълнителна информация относно мандата за преговори тук.

 

Цитати

По време на дебата в сряда г-жа Де Ланге каза: „Не можете да избягате от отговорността за утрешния ден, като я избягате днес. Текстът, който гласуваме, въвежда известно пространство за гъвкавост, по-специално за да позволи необходимите инвестиции за климата, но също така се основава на устойчиви финанси, за да се предотврати натоварването на бъдещите поколения с прекомерен дълг.

Г-жа Маркес каза: „Ние се гордеем с нашето предложение, което осигурява силно социално измерение, повече гъвкавост при управлението на дълга и стимули за инвестиране в основните приоритети на ЕС като климата, цифровите технологии, отбраната и социалните сектори. Нашият приоритет сега е да постигнем окончателно споразумение навреме, за да избегнем връщането към настоящите и неефективни фискални правила и да приложим нова рамка, която предотвратява връщането на политиките на строги икономии.

 

Заден план

Превантивната част на Пакта за стабилност и растеж има за цел да осигури стабилни бюджетни политики в средносрочен план чрез определяне на параметри за фискално планиране и политики на държавите-членки по време на нормални икономически времена.

Други два текста завършват преразглеждането на рамката на икономическото управление на ЕС. Позицията на комисията по икономически и парични въпроси по тези текстове обаче не беше представена на пленарното заседание на този етап, тъй като те не попадат в обхвата на обикновената законодателна процедура и не е необходимо съгласието на пленарното заседание по тях, за да започнат преговорите с държавите-членки . Другите два текста са:

Корективната част на Пакта за стабилност и растеж гарантира, че държавите-членки приемат подходящи политически отговори за коригиране на прекомерните дефицити (и/или дългове) чрез прилагане на процедурата при прекомерен дефицит (EDP).

Директивата относно бюджетните рамки определя подробни правила за националните бюджети. Те са необходими, за да се гарантира, че правителствата на ЕС спазват изискванията на икономическия и паричен съюз и няма да имат прекомерни дефицити.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев