Евродепутатите приемат нов закон, забраняващ зеленото измиване и подвеждащата информация за продуктите

Компаниите вече не могат да продават стоките си, използвайки неоснователни твърдения за тяхното въздействие върху околната среда и дълготрайност
17.01.2024 / 18:24

Парламентът даде окончателната си зелена светлина на директива, която ще подобри етикетирането на продуктите и ще забрани използването на подвеждащи екологични твърдения.

 

Директивата, приета днес с 593 гласа „за“, 21 „против“ и 14 „въздържал се“, има за цел да защити потребителите от подвеждащи маркетингови практики и да им помогне да направят по-добър избор при покупка. За да се постигне това, редица проблемни маркетингови навици, свързани с зеленото измиване и ранното остаряване на стоките, ще бъдат добавени към списъка на ЕС със забранени търговски практики.

 

По-точна и надеждна реклама

Най-важното е, че новите правила имат за цел да направят етикетирането на продуктите по-ясно и по-надеждно, като забраняват използването на общи твърдения за околната среда като „щадящ околната среда“, „естествен“, „биоразградим“, „неутрален по отношение на климата“ или „еко“ без доказателство.

Използването на етикети за устойчивост също вече ще бъде регулирано, като се има предвид объркването, причинено от тяхното разпространение и липсата на използване на сравнителни данни. В бъдеще в ЕС ще бъдат разрешени само етикети за устойчивост въз основа на официални схеми за сертифициране или установени от публични органи.

Освен това директивата ще забранява твърденията, че даден продукт има неутрално, намалено или положително въздействие върху околната среда поради схеми за компенсиране на емисиите.

 

Издръжливост на фокус

Друга важна цел на новия закон е да накара производителите и потребителите да се съсредоточат повече върху дълготрайността на стоките. В бъдеще информацията за гаранцията трябва да бъде по-видима и ще бъде създаден нов, хармонизиран етикет, за да се откроят повече стоките с удължен гаранционен период.

Новите правила също така ще забранят неоснователните твърдения за издръжливост (например казвайки, че една пералня ще издържи 5000 цикъла на пране, ако това не е вярно при нормални условия), подкани за смяна на консумативите по-рано от строго необходимото (често случаят с мастилото за принтер, за пример) и представяне на стоки като ремонтируеми, когато не са.

 

Цитат

Докладчикът на парламента Биляна Борзан (S&D, HR) каза: „Този ​​закон ще промени ежедневието на всички европейци! Ще се отдръпнем от културата на изхвърляне, ще направим маркетинга по-прозрачен и ще се борим с преждевременното остаряване на стоките. Хората ще могат да избират продукти, които са по-издръжливи, ремонтируеми и устойчиви благодарение на надеждните етикети и реклами. Най-важното е, че компаниите вече не могат да мамят хората, като казват, че пластмасовите бутилки са добри, защото компанията е засадила някъде дървета – или казват, че нещо е устойчиво, без да обясняват как. Това е голяма победа за всички нас!“

 

Пресконференция

Днес в 14:30 ч. докладчикът Биляна Борзан ще даде пресконференция в Страсбург. Ще се излъчва тук и журналистите, които желаят да задават въпроси, могат да се свържат онлайн тук .

 

Следващи стъпки

Сега директивата също трябва да получи окончателно одобрение от Съвета, след което ще бъде публикувана в Официален вестник и държавите-членки ще имат 24 месеца, за да я транспонират в националното законодателство.

 

Заден план

Новата директива е предназначена да работи заедно с директивата за екологични претенции, която в момента се обсъжда на етап комисии в парламента. Предстоящата директива за екологични претенции ще бъде по-конкретна и ще разработи по-подробно условията за използване на екологични претенции.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев