Сектор за стрийминг на музика: ЕС трябва да гарантира справедливо заплащане за изпълнители и справедливи алгоритми

Евродепутатите искат авторите от ЕС и разнообразието в платформите за стрийминг на музика да бъдат защитени
17.01.2024 / 18:09

В сряда Европейският парламент призова за правила на ЕС, които да гарантират, че секторът за стрийминг на музика е справедлив и устойчив и за насърчаване на културното многообразие.

 

В резолюция, приета с 532 гласа "за", 61 "против" и 33 "въздържал се", евродепутатите искат да се обърне внимание на дисбаланса в разпределението на приходите от пазара за стрийминг на музика, тъй като в момента оставя мнозинството от авторите и изпълнителите с много ниски възнаграждения. Те настояват за нова правна рамка на ЕС за сектора, за който в момента не се прилагат правила на Европейския съюз, въпреки че стрийминг услугите са основният начин за достъп на хората до музика.

 

Честно заплащане за авторите

Те казват, че прилаганите понастоящем „предигитални ставки за лицензионни възнаграждения“ трябва да бъдат преразгледани, като осъждат схемите за заплащане, които принуждават авторите да приемат по-ниски или никакви приходи в замяна на по-голяма видимост.

 

Видимост на европейските творби

Необходими са действия на ЕС, за да се гарантира, че европейските музикални произведения са видими, видни и достъпни сред „огромното количество“ постоянно нарастващо съдържание в платформите за стрийминг на музика, се казва в текста. Евродепутатите предлагат да се „обмисли възможността“ за налагане на конкретни мерки, като например квоти за европейски музикални произведения.

 

Прозрачност на AI инструментите

Законопроектът на ЕС трябва да задължи платформите да направят своите алгоритми и инструменти за препоръки прозрачни, за да предотвратят нелоялни практики, като манипулиране на цифри за стрийминг, за които се твърди, че се използват за намаляване на хонорарите на артистите.

Евродепутатите предлагат въвеждане на етикет, който да информира обществеността, когато песните, които слушат, са генерирани от изкуствен интелект (AI) и настояват за справяне с дълбоките фалшификати в платформите за стрийминг на музика (които използват самоличности, гласове и прилики на автори без тяхно съгласие).

Правилата трябва също така да задължават платформите за стрийминг да идентифицират притежателите на права чрез правилно разпределяне на метаданни, за да направят произведенията им по-видими, добавят те.

 

Подкрепа за музикално разнообразие

И накрая, евродепутатите посочват проучвания, които показват, че приходите от стрийминг пазара отиват предимно към големи лейбъли и няколко най-популярни изпълнители, докато по-малко популярните стилове и по-рядко срещаните езици се възпроизвеждат по-рядко. Законодателството на ЕС следва да включва показатели за многообразие за оценка на набора от налични жанрове и езици и наличието на независими автори, а европейска индустриална стратегия за музика следва да насърчава разнообразието на европейския музикален сектор, като насърчава по-малките участници.

 

Цитат

Докладчикът Ibán GARCÍA DEL BLANCO (S&D, Испания) каза: „Парламентът изразява тревогите на европейските творци, които са в основата на пазара за стрийминг на музика. Културното многообразие и гарантирането, че авторите получават кредити и справедливо заплащане винаги са били наш приоритет; ето защо искаме правила, които гарантират, че алгоритмите и инструментите за препоръки, използвани от услугите за стрийминг на музика, са прозрачни, както и при използването на инструменти за изкуствен интелект, поставяйки европейските автори в центъра.“

Вижте запис от пресконференцията преди вота тук.

 

Заден план

Цифровите музикални платформи и услугите за споделяне на музика в момента предоставят достъп до до 100 милиона песни или безплатно, или срещу сравнително ниска месечна абонаментна такса. Стриймингът представлява 67% от глобалните приходи на музикалния сектор с годишен приход от 22,6 милиарда USD.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев