Войната между Израел и Хамас: евродепутатите призовават за постоянно прекратяване на огъня при две условия

Европейски парламент
18.01.2024 / 19:19

Евродепутатите настояват всички заложници да бъдат незабавно и безусловно освободени и терористичната организация Хамас да бъде разбита.

 

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите изразяват дълбоката си скръб за невинните жертви и от двете страни. Те призовават за постоянно прекратяване на огъня и за подновяване на усилията за намиране на политическо решение, при условие че всички заложници бъдат незабавно и безусловно освободени и терористичната организация Хамас бъде разбита.

Като осъждат по възможно най-категоричен начин отвратителните терористични атаки, извършени от Хамас срещу Израел, те също осъждат непропорционалния израелски военен отговор, който доведе до безпрецедентен брой цивилни жертви.

Израел има право да се защитава в рамките на международното право, подчертават евродепутатите, което означава, че всички страни в конфликт трябва да правят разлика по всяко време между бойци и цивилни, че атаките трябва да бъдат насочени само срещу военни цели и че цивилните и цивилни обекти не трябва да бъдат насочени към атаките.

 

Спешна нужда от пълен достъп до ивицата Газа

Изразявайки дълбока загриженост относно тежката и бързо влошаваща се хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, членовете на ЕП подчертават спешната необходимост от пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до и в цялата Ивица Газа и настояват за незабавно възстановяване на жизненоважна инфраструктура.

 

Връщане на решението с две държави обратно в правилния път

Резолюцията призовава за европейска инициатива за връщане на решението за две държави и подчертава абсолютната необходимост от незабавно подновяване на мирния процес. Той приветства усилията на Европейския съюз и Арабската лига за Деня на мира за мир в Близкия изток, който започна точно преди атаките на 7 октомври.

Членовете на ЕП също така напълно подкрепят Арабската мирна инициатива от 2002 г., която предлага пълно нормализиране на отношенията между държавата Израел и всички арабски държави в замяна на пълното оттегляне на Израел от всички палестински и арабски територии, окупирани от 1967 г. насам, и настояват за пълното включване на палестинските власти в това отношение.

 

Прекратяване на окупацията на палестинските територии

Евродепутатите призовават за прекратяване на окупацията на палестинските територии и подчертават, че израелските селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, са незаконни според международното право. Те категорично осъждат нарастването на насилието на екстремистки заселници, извършено срещу палестинци, и призовават ЕС да наложи ограничителни мерки на екстремистки заселници, които нарушават правата на човека и международното право.

 

Отговорните за терористичните актове и за нарушенията на международното право трябва да бъдат подведени под отговорност

И накрая, резолюцията подчертава силната подкрепа на ЕС за работата на Международния наказателен съд и Международния съд и призовава отговорните за терористичните актове и нарушенията на международното право да бъдат подведени под отговорност. Вземането на заложници и умишлените атаки срещу цивилни са сериозни нарушения на международното право, предупреждават евродепутатите.

Текстът беше приет с 312 гласа "за", 131 "против" и 72 "въздържал се".

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев