Унгарското правителство заплашва ценностите, институциите и фондовете на ЕС, казват евродепутатите

Европейски парламент
18.01.2024 / 20:02

Парламентът осъжда умишлените, непрекъснати и систематични усилия на унгарското правителство да подкопае основополагащите ценности на ЕС.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 345 гласа „за“, 104 „против“ и 29 „въздържал се“, евродепутатите изразяват силна загриженост относно по-нататъшното подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария, по-специално чрез наскоро приетия така наречен „национален суверенитет“. защитен пакет - който беше сравнен със скандалния руски "закон за чуждестранните агенти".

 

Нарушения на договорите на ЕС

Като изразява съжаление, че Съветът не е приложил процедурата по член 7, параграф 1 (след задействането на механизма от Парламента през 2018 г. ), Парламентът призовава Европейския съвет да определи дали Унгария е извършила „сериозни и постоянни нарушения на ценностите на ЕС“ съгласно по-директната процедура от член 7, параграф 2. Евродепутатите също така осъждат действията на премиера Виктор Орбан, който миналия декември блокира основното решение за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, включително пакета за помощ за Украйна, „в пълно неуважение и нарушение на стратегическите интереси на ЕС и в нарушение на принципа на искрено сътрудничество”. ЕС не трябва да се поддава на изнудване, подчертават те.

 

Защита на средствата от ЕС

Парламентът изразява съжаление за решението на Комисията да освободи до 10,2 милиарда евро замразени преди това средства, въпреки че Унгария не изпълни изискваните реформи за съдебна независимост и Комисията наскоро удължи прилагането на мерките на регламента за обусловяване.

Освен това евродепутатите осъждат докладваните системни дискриминационни практики срещу академичните среди, журналистите, политическите партии и гражданското общество при отпускането на средства. Те съжаляват за използването на манипулирани процедури за обществени поръчки, оферти за поглъщане от страна на правителството и субекти, свързани с министър-председателя, и използването на средства от ЕС за обогатяване на политическите съюзници на правителството.

Мерките, необходими за отпускане на финансиране от ЕС съгласно различни правила, трябва да се третират като един пакет и не трябва да се извършват плащания, ако в някоя област продължават да съществуват недостатъци. Парламентът ще проучи дали трябва да бъдат предприети правни действия за отмяна на решението за частично размразяване на средства и отбелязва, че може да използва набор от правни и политически мерки, ако Комисията наруши задълженията си като пазител на Договорите и да защитава финансовите интереси на ЕС.

 

Предстоящото унгарско председателство на Съвета

В светлината на тези проблеми Парламентът задава въпроса дали унгарското правителство ще може да изпълнява задълженията си през втората половина на 2024 г., като предупреждава, че ако позицията на председател на Европейския съвет е вакантна, тези задължения ще бъдат на унгарския министър-председател по време на шестмесечното председателство на страната на Съвета. Депутатите призовават Съвета да намери подходящи решения за смекчаване на тези рискове и призовават за реформи в процеса на вземане на решения в Съвета, за да се сложи край на злоупотребата с правото на вето и изнудването.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев