Докладът за основните права открива заплахи за ключови свободи, равенство и достойнство

Европейски парламент
18.01.2024 / 20:17

Евродепутатите разгледаха състоянието на правата на гражданите в ЕС през 2022 г. и 2023 г., като идентифицираха редица опасения в държавите членки.

 

Докладът за състоянието на основните права в ЕС беше одобрен с 391 гласа „за“, 130 „против“ и 20 „въздържал се“.

Евродепутатите призовават за справедливост за убийствата на журналисти и приветстват споразумението относно закона за свободата на медиите. Те отново изразяват загрижеността си относно използването на шпионски софтуер, като подчертават необходимостта от стриктно регулиране на индустрията и призовават страните от ЕС, по-специално Гърция, Унгария, Полша, Испания и Кипър, да следват препоръките на Парламента на този фронт.

 

Отстъпване на правата на жените и LGBTIQ+

Текстът припомня, че насилието, основано на пола, е широко разпространено във всички страни от ЕС и остро осъжда бързото отстъпване на правата на жените и LGBTIQ+ в няколко държави-членки, включително отказ на достъп до безопасен и законен аборт в Полша.

В случая с Унгария Парламентът призовава Европейския съвет да определи дали Унгария е извършила сериозни и постоянни нарушения на ценностите на ЕС съгласно член 7, параграф 2 от ДЕС и силно осъжда системното изкупителна жертва на LGBTQI+ общността от страна на властите. Парламентът отново призовава преговорите по директива за борба с насилието срещу жени и домашното насилие да бъдат приключени бързо и насилието, основано на пола, да бъде включено в списъка на престъпленията на ЕС.

 

Нарастващото ниво на корупция

Парламентът изразява дълбока загриженост относно нарастващото ниво на корупция в няколко държави от ЕС и отново осъжда предполагаемите инциденти с високопоставени служители и политици, включително настоящи и бивши членове на ЕП. Рамката на ЕС за борба с корупцията и Директивата за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, трябва да бъдат изцяло приложени в държавите-членки и е необходим независим орган по етика на ниво ЕС, посочват евродепутатите. Парламентът също се обявява против опитите на правителството да влияе върху съдебната независимост и призовава за ефективни проверки и баланси.

 

Други проблемни области включват:

заплахи за свободата на сдружаване, слово и събрания, включително полицейско насилие и масови арести;

дезинформация и необходимостта от осигуряване на артистична свобода;

религиозни и расистки инциденти и че не всички държави-членки са транспонирали изцяло рамковото решение относно расизма и ксенофобията ;

полицейско насилие срещу роми;

широко разпространени нарушения на основните права на мигранти и бежанци и кодифициране на отблъскванията в националното законодателство;

правото на децата на равно признаване на родителството в целия ЕС;

рискът от отклонения, вградени в новите технологии, включително ИИ;

социални, икономически и екологични права (напр. бедност и социално изключване, цифрова бедност); и

подобряване на институционалните гаранции (включително създаване на Агенцията за основните права като независим орган по правата на човека).

 

Цитат

Докладчикът Катарина Барли (S&D, Германия) коментира: „Нарушенията на основните права са широко разпространени в държавите-членки на ЕС. Времената на кризи са като лакмус в това отношение, тъй като зачитането на основните права не може да зависи от благоприятните икономически и обществени условия. Те не са по желание; те са същността на нашите общества и основна основополагаща ценност на ЕС.“

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев