Нарушения на правата на човека в Китай, Судан и Таджикистан

Европейски парламент
18.01.2024 / 20:51

В четвъртък Европейският парламент прие три резолюции по въпросите на човешките права в Китай, Судан и Таджикистан.

 

Продължаващото преследване на Фалун Гонг в Китай, особено случаят с г-н Динг Юанде

Членовете на ЕП изискват незабавното и безусловно освобождаване на г-н Динг Юанде и всички практикуващи Фалун Гонг в Китай. Те категорично осъждат преследването на практикуващи Фалун Гонг и други малцинства, включително уйгури и тибетци, от страна на Китайската народна република (КНР). Те призовават КНР да прекрати своето вътрешно и транснационално наблюдение, контрол и потискане на религиозната свобода.

Евродепутатите призовават ЕС и държавите-членки да подкрепят и улеснят международно разследване на преследването на Фалун Гонг и да повдигнат въпроса за преследването на религиозните малцинства пред китайските власти. Държавите-членки трябва да преустановят договорите за екстрадиране с КНР, добавят евродепутатите, и да използват национални режими на санкции и Глобалния режим на санкции за правата на човека на ЕС (EUGHRSR) срещу всички извършители, както и организации, които са допринесли за преследването на практикуващи Фалун Гонг в Китай и в чужбина.

Евродепутатите също така искат мерките на ЕС да включват откази за визи, замразяване на активи, експулсиране от териториите на ЕС, наказателно преследване, включително въз основа на извънтериториална юрисдикция, и започване на международни наказателни обвинения срещу извършителите.

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Пълната резолюция ще бъде достъпна тук (18.01.2024 г.).

 

Заплахата от глад след разрастването на конфликта в Судан

Членовете на ЕП категорично осъждат продължаващото насилие между съперничещи си въоръжени фракции в Судан, наред с нарушенията на човешките права и несигурността на храните. Те призовават всички страни в конфликта незабавно да прекратят военните действия и да улеснят безопасен и навременен хуманитарен достъп за цивилни, страдащи от недостиг на храна, вода и гориво и много високи цени на основни стоки.

Те искат Съветът за сигурност на ООН да санкционира нарушенията на оръжейното ембарго на ООН за Дарфур и да разшири ембаргото за цялата страна.

ЕС и държавите-членки трябва да увеличат спешното финансиране за хуманитарната реакция, добавят евродепутатите, подчертавайки необходимостта от специфична подкрепа за оцелелите от сексуално насилие, и да използват механизма на ЕС за глобалния режим на санкции за правата на човека (EUGHRSR) срещу отговорните за човешките права нарушения.

Текстът беше приет с вдигане на ръка. Пълната резолюция ще бъде достъпна тук (18.01.2024 г.).

 

Таджикистан: държавна репресия срещу независимите медии

Евродепутатите остро осъждат продължаващите репресии срещу независими медии, критици на правителството, активисти за правата на човека и независими адвокати, както и затварянето на независими медии и уебсайтове в Таджикистан.

Те призовават властите да спрат преследването на адвокати, защитаващи правителствени критици и журналисти, незабавно и безусловно да освободят произволно задържаните и да свалят всички обвинения срещу тях, включително адвокатите по правата на човека Манучехр Холикназаров и Бузургмехр Йоров.

Парламентът призовава правителството на Таджикистан да гарантира, че задържаните имат достъп до адекватни здравни грижи и призовава за задълбочено разследване на твърденията за малтретиране в ареста и изправянето пред правосъдието на отговорните. Депутатите настояват зачитането на свободата на изразяване в Таджикистан да бъде взето под внимание при оценката на прилагането на Общата схема от преференции (GSP+) и при преговорите за ново споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Таджикистан. Те призовават Комисията, ЕСВД и държавите членки да увеличат подкрепата за гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медийни работници в Таджикистан, включително финансиране.

Текстът беше приет с 481 гласа „за“, 25 „против“ и 26 „въздържал се“. Пълната резолюция ще бъде достъпна тук (18.01.2024 г.).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев