Споразумение за единен правилник срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

Европейски парламент
18.01.2024 / 21:01

В четвъртък евродепутатите финализираха споразумение със Съвета за нови мерки за укрепване на инструментариума на ЕС за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и избягването на санкции.

 

Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение по шестата директива срещу изпирането на пари (AML) и регламента на ЕС за „единния правилник“. Договорените разпоредби, част от пакета за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT), ще трябва да се прилагат от банките и други задължени субекти за защита на вътрешния пазар на ЕС от изпиране на пари и финансиране на тероризма.

Новите законопроекти предоставят достъп до информация за действителните собственици и дават повече правомощия на отделите за финансово разузнаване (FIU) да анализират и откриват случаи на пране на пари и финансиране на тероризма, както и да спират подозрителни транзакции.

По време на преговорите евродепутатите гарантираха, че от 2029 г. професионалните футболни клубове ще бъдат задължени да проверяват самоличността на своите клиенти, да наблюдават транзакциите и да докладват всяка подозрителна транзакция на ЗФР. Те също така постигнаха повишена бдителност по отношение на свръхбогатите хора.

Сделката включва ограничение за целия Европейски съюз за големи плащания в брой от 10 000 евро и мерки за гарантиране на спазването на целеви финансови санкции и избягване на заобикалянето на санкциите.

Повече информация относно споразумението относно шестата директива за борба с изпирането на пари (AML) можете да намерите тук, а относно регламента за борба с изпирането на пари (AML) тук .

 

Следващи стъпки

Сделката трябва да бъде официално приета от Парламента и Съвета, преди да може да влезе в сила.

 

Контекст

През декември 2023 г. преговарящите екипи на Парламента и на Съвета постигнаха политическо споразумение за създаване на Орган за борба с изпирането на пари (AMLA).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев