Фискални правила след COVID: Евродепутатите искат страните от ЕС да имат повече контрол

В началото на 2020 г. пандемията от Covid-19 удари. Скоро стана ясно, че са необходими големи инвестиции за подпомагане на икономиката
23.01.2024 / 20:27

Парламентът иска да актуализира Пакта за стабилност и растеж на ЕС, за да позволи на страните от ЕС повече гъвкавост в начина, по който управляват своите бюджетни дефицити и нива на дълг.

 

Актуализацията е необходима, тъй като фискалните правила, управлявани от Пакта за стабилност и растеж на ЕС, се върнаха в пълна сила от началото на 2024 г. Парламентът и Съветът работят върху промени, за да смекчат въздействието, което по-строгите бюджетни изисквания може да имат върху ЕС държави.

 

Фискалните правила и еврото

Въвеждането на еврото като обща валута в началото на века доведе до необходимостта от хармонизиране на начина, по който държавите от ЕС управляват своите дългове и бюджетни дефицити. Дълговете и дефицитите не трябва да стават твърде високи или еврото може да има проблеми.

Ето защо беше създаден Пактът за стабилност и растеж на ЕС. Европейската комисия беше упълномощена да наблюдава координацията на фискалните политики и да гарантира, че всички държави се стремят към стабилни публични финанси.

 

Как пандемията Covid-19 промени нещата

В началото на 2020 г. Европа беше поразена от пандемията Covid-19. Скоро стана ясно, че за да се спасят европейските икономики от гибел, ще трябва да се направят големи инвестиции. Това би било невъзможно в рамките на строгите ограничения, които Пактът за стабилност и растеж налага в нормално време.

В резултат на това ЕС активира клауза в рамките на пакта, наречена обща клауза за оттегляне. Тази клауза може да се приложи, когато еврозоната или ЕС като цяло са изправени пред тежък икономически спад. Разхлабва бюджетните изисквания към страните от ЕС, за да могат те да имат по-високи дефицити и да подкрепят икономиките си, за да преодолеят кризата.

 

Възстановяване на пакта

С края на пандемията общата клауза за бягство беше деактивирана в края на 2023 г. и пактът започна да функционира както преди. Това обаче затруднява изплащането на много страни, които сега имат голям дълг. Ако се съсредоточат върху дълга си, това може да доведе до по-малко инвестиции и да увеличи риска от икономически спад.

 

Позицията на парламента

През декември 2023 г. парламентарната комисия по икономически и парични въпроси гласува в подкрепа на корекциите на пакта. Промените имат за цел да направят правилата по-гъвкави и да дадат на страните от ЕС повече контрол.

 

Промените включват:

Нови цифрови стойности ще определят необходимия темп на намаляване на прекомерния дълг и границите на отклонение от плановете за разходи, за да се даде възможност за инвестиции

Допълнителен 10-годишен период за завършване на прекомерното намаляване на дълга

Новите разпоредби ще позволят повече инвестиции и ще увеличат националната собственост върху плановете

През януари 2024 г. членовете на парламента гласуваха в подкрепа на позицията на комисията. Това означаваше, че може да започне преговори със Съвета за окончателния вид на правилата.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев