Евродепутатите предупреждават, че европейските ценности се подкопават в целия ЕС

Европейски парламент
23.01.2024 / 20:47

Проектодоклад за състоянието на върховенството на закона през 2023 г., одобрен от комисията по граждански свободи във вторник, рисува тревожна картина на състоянието на европейските ценности.

 

В отговор на последния годишен доклад на Комисията за върховенството на закона, евродепутатите са дълбоко загрижени, че демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕС се подкопават, в проектодоклад, приет с 42 гласа „за“, десет „против“ и двама „въздържал се“. Те също така критикуват конкретни държави, в които са идентифицирани големи проблеми.

 

Институции под заплаха

Основните въпроси, споменати в текста, включват:

правосъдни и прокурорски системи, включително реформи в Словакия и закона за амнистията в Испания;

корупцията и основните пречки, пред които са изправени подателите на сигнали за нередности;

ситуацията в Малта по отношение на схемата „златен паспорт“ и културата на безнаказаност, идентифицирана от публичното разследване на убийството на Дафне Каруана Галиция;

състоянието на независимите органи, включително последните събития в Гърция относно използването на шпионски софтуер;

медиен плурализъм и свобода, включително планираното преструктуриране на радиото и телевизията на Словакия; и

защитата на журналистите от заплахи, SLAPP и шпионски софтуер, най-вече в Малта, Словакия и Гърция, както и проблеми във Франция след неотдавнашното задържане на репортер и незаконното подслушване на холандски журналист.

Евродепутатите също искат всички държави-членки да регулират лобирането и искат да се обърне внимание на дискриминационните практики и концентрацията на бизнес в ръцете на олигарси в Унгария.

 

Опасности за хората и гражданското общество

Депутатите подчертават плановете на словашкото правителство да ограничи работата на НПО и да стигматизира организациите, получаващи чуждестранно финансиране. Те правят равносметка на прекомерната употреба на сила от полицията, например нерегламентираната употреба на „по-малко смъртоносни оръжия“, масовите задържания във Франция и непропорционалната употреба на сила срещу демонстранти, както и убийствата на трима млади роми в Гърция.

В приетия текст евродепутатите изразяват съжаление относно липсата на адекватни правила в някои страни за признаване на еднополовите партньорства и законния пол, липсата на напредък по отношение на забраната на „практиките на преобразуване“, женското и междусексуалното генитално осакатяване и насилствената стерилизация, т.к. както и бездействие по правилата на ЕС за справяне с насилието срещу жени и момичета.

Проектодокладът също така осъжда смъртта на бежанци и мигранти в морето, често жертви на трафик на хора, а евродепутатите напомнят на държавите-членки за техните задължения съгласно международното право да помагат на хора в беда.

 

Необходимост от по-стабилен подход

Депутатите признават, че докладът на Комисията за върховенството на закона се е превърнал в еталон. Въпреки това те изразяват съжаление, че все още липсват основни елементи от доклада за законодателната инициатива на Парламента от 2016 г., изразяват загриженост, че Комисията е твърде дипломатична и неточна понякога, и отново призовават за създаването на всеобхватен механизъм.

 

Цитат

Докладчикът Sophie in 't Veld (Renew, Холандия) коментира: „Има разлика между докладите на Европейската комисия относно върховенството на закона в ЕС и това, което прави по въпроса. Европейският парламент призовава държавите-членки и Комисията да зачитат и налагат демокрацията, върховенството на закона и основните права. Време е да сложим край на отстъплението.”

 

Следващи стъпки

Проектодокладът трябва да бъде гласуван в пленарна зала на предстоящата I пленарна сесия през февруари, на 5-8 февруари.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев