Освобождаване на замразени средства от ЕС за Унгария: евродепутатите ще обсъдят следващите стъпки с Комисията

Европейски парламент
23.01.2024 / 21:09

В сряда членовете на комисията по бюджети и бюджетен контрол ще разпитат комисарите Хан, Рейндерс и Шмит относно частичното освобождаване на замразени преди това средства за Унгария.

 

Евродепутатите ще разпитат комисарите Йоханес Хан (бюджет и администрация), Дидие Рейндерс (правосъдие) и Николас Шмит (работа и социални права) относно прилагането на регламента на ЕС за върховенството на закона и достъпа на Унгария до кохезионни фондове. Дебатът ще бъде воден от докладчиците Петри САРВАМАА (ЕНП, Финландия) и Ейдер ГАРДИАЗАБАЛ РУБИАЛ (С&Д, Испания), които договориха регламента за поставяне на условия за върховенството на закона от името на Парламента със Съвета.

 

Кога: от 16:00 до 17:30 в сряда, 24 януари

Къде: ANTALL (6Q2) (Брюксел) и онлайн в Мултимедийния център на ЕП и EbS

 

Дебатът се провежда, след като Европейският парламент прие резолюция през януари, критикуваща решението на Комисията да освободи до 10,2 милиарда евро замразени преди това средства, въпреки че Унгария не изпълнява изискваните реформи за съдебна независимост. Парламентът също предупреди, че ще проучи дали трябва да бъдат предприети правни действия за отмяна на решението на Комисията.

 

Заден план

Регламентът за върховенството на закона от 2021 г. дава възможност на Европейската комисия да задържи средства на ЕС от държава членка, ако нарушенията на принципите на върховенството на закона заплашват или рискуват да застрашат доброто управление на бюджета на ЕС или защитата на неговите финансови интереси. Следователно 55% от бюджетните задължения (приблизително 6,3 милиарда евро) в кохезионното финансиране на ЕС за Унгария в момента са замразени. Освен това 10,4 милиарда евро за Унгария остават блокирани по Фонда за възстановяване и устойчивост (RRF), тъй като страната не е изпълнила различни важни етапи.

През декември 2023 г. Комисията призна съдебните реформи в Унгария за отговарящи на основното изискване за съдебна независимост съгласно Хартата на основните права. Други опасения обаче остават неразрешени. След тази оценка Унгария успя да поиска възстановяване на 10,2 милиарда евро от приблизително 22 милиарда евро, отпуснати в Кохезионния фонд за страната.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев