Ден в памет на жертвите на Холокоста: оцелялата от Холокоста Ирен Шашар ще се обърне към евродепутатите

Европейски парламент
23.01.2024 / 21:02

В четвъртък Ирен Шашар, оцеляла от варшавското гето, ще се обърне към евродепутатите по време на пленарна сесия в Брюксел, за да отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще открие тържественото заседание в 11:30 ч., последвано от музикална интерлюдия от бандонеонистът г-н Марсело Нисинман.

След речта на г-жа Шашар евродепутатите ще запазят минута мълчание. Церемонията ще бъде закрита с музикално изпълнение на Шева Теховал, сопран, и г-н Марсело Нисинман от „Кадиш“ от Морис Равел.

 

Ирен Шашар

Родена на 12 декември 1937 г. като Рут Левкович, Ирен Шашар оцелява във варшавското гето. След като баща й беше убит от нацистите, тя избяга от гетото с майка си през канализацията в друга част на Варшава, където беше „скрито дете“ до края на войната. След това тя и майка й се преместват в Париж. След смъртта на майка си тя се мести в Перу, където е осиновена от роднини. След като учи в САЩ, тя се премества в Израел на 25-годишна възраст и става най-младият член на факултета, заемал пост в Еврейския университет. Днес тя живее в Модиин, Израел. През 2023 г. тя публикува биографията си „Победих срещу Хитлер“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев