Нови геномни техники: Депутатите искат да забранят всички патенти за NGT растения

Европейски парламент
24.01.2024 / 20:01

За да направим нашата хранителна система по-устойчива и издръжлива, членовете на ЕП подкрепят нови правила за някои NGT растения, но тези, които не са еквивалентни на конвенционалните растения, трябва да следват по-строги правила.

 

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните прие в сряда своята позиция относно предложението на Комисията относно новите геномни техники (NGT) с 47 гласа „за“, 31 „против“ и 4 „въздържал се“.

Депутатите са съгласни с предложението да има две различни категории и два набора от правила за инсталациите за NGT. Растенията NGT, считани за еквивалентни на конвенционалните (растения NGT 1), ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, докато за растенията NGT 2 това законодателство адаптира рамката на ГМО към тези растения NGT.

Членовете на ЕП също са съгласни, че всички NGT растения трябва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане.

 

NGT 1 растения

За инсталациите за NGT 1 членовете на ЕП измениха предложените правила относно размера и броя на модификациите, необходими, за да се счита, че инсталацията за NGT е еквивалентна на конвенционалните инсталации. Членовете на ЕП също искат семената NGT да бъдат етикетирани по съответния начин и да се създаде публичен онлайн списък на всички растения NGT 1.

Въпреки че няма да има задължително етикетиране на потребителско ниво за растенията NGT 1, евродепутатите искат Комисията да докладва как се развива възприятието на потребителите и производителите за новите техники седем години след влизането им в сила.

 

NGT 2 растения

За растенията NGT 2 евродепутатите се съгласяват да запазят изискванията на законодателството за ГМО, включително задължително етикетиране на продуктите.

За да стимулират тяхното възприемане, членовете на ЕП също се съгласяват с ускорена процедура за оценка на риска, като вземат предвид потенциала им да допринесат за по-устойчива хранително-вкусова система, но подчертават, че трябва да се спазва така нареченият принцип на предпазливост.

 

Забрана на всички патенти, подадени за NGT растения

Депутатите измениха предложението за въвеждане на пълна забрана на патентите за всички NGT растения, растителен материал, части от него, генетична информация и характеристики на процеса, които те съдържат, за да се избегне правна несигурност, увеличени разходи и нови зависимости за фермерите и животновъдите. Членовете на ЕП също така изискват доклад до юни 2025 г. относно въздействието на патентите върху достъпа на животновъдите и фермерите до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС относно правата върху интелектуалната собственост.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Джесика Полфярд (ЕНП, Швеция) каза: „Това предложение е от решаващо значение за укрепване на безопасността на храните в Европа по устойчив начин. Най-накрая имаме шанс да приложим правила, които обхващат иновациите, и очаквам с нетърпение приключването на преговорите в Парламента и със Съвета възможно най-скоро.“

 

Следващи стъпки

Парламентът трябва да приеме своя мандат по време на пленарната сесия на 5-8 февруари 2024 г., след което е готов да започне преговори с държавите-членки на ЕС.

 

Заден план

NGT са различни техники, които променят генетичния материал на даден организъм. В момента всички растения, получени чрез NGT, са предмет на същите правила като ГМО, които са сред най-строгите в света. NGT могат да помогнат да направим нашата хранителна система по-устойчива и издръжлива чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на климата, устойчиви на вредители, дават по-високи добиви или изискват по-малко торове и пестициди.

Няколко NGT продукта вече са или са в процес на предлагане на пазара извън ЕС (напр. банани във Филипините, които не покафеняват, с потенциал за намаляване на хранителните отпадъци и емисиите на CO2). Европейският орган за безопасност на храните оцени потенциалните проблеми, свързани с безопасността на NGT.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев