Нови правила за насърчаване на иновациите за определяне на стандарти в новите технологии

Европейски парламент
24.01.2024 / 20:19

Новите правила имат за цел да привлекат новатори в ЕС и да гарантират, че потребителите в ЕС се възползват от стоки, базирани на най-новите авангардни технологии.

 

Комисията по правни въпроси прие в сряда с 13 гласа „за“, без гласове „против“ и 10 „въздържал се“ позицията си относно новите правила в подкрепа на така наречените стандартно-съществени патенти (SEP). Тези патенти защитават авангардни технологии, като Wi-Fi или 5G, които са от съществено значение за техническия стандарт, което означава, че например нито един продукт на Интернет на нещата (IoT) не може да бъде разработен без използването им. Те също играят ключова роля в разработването на свързани превозни средства, интелигентни градове и технологии за смекчаване на изменението на климата.

Целта е да се насърчат притежателите и изпълнителите на SEP да правят иновации в ЕС и да създават продукти, базирани на най-новите стандартизирани технологии, които ще бъдат от полза за бизнеса и потребителите.

 

Акцент върху малките фирми

Депутатите искат да възложат на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) да създаде SEP Licensing Assistance Hub като център за обслужване на едно гише за предоставяне на безплатно обучение и подкрепа на малки и средни предприятия (МСП) и стартиращи фирми . EUIPO следва също така да помогне на малките компании да определят кой стандартен основен патент ще трябва да използват и по този начин да плащат, когато разработват своите продукти, и как най-добре да наложат правата си, включително как да им бъде платено, ако притежават такъв патент.

 

Център за компетентност на EUIPO

Депутатите се съгласиха да натоварят EUIPO с нови правомощия, за да помогнат за намаляване на съдебните спорове и увеличаване на прозрачността. EUIPO ще създаде регистър на притежателите на стандартни съществени патенти, ще проверява кои патенти са наистина съществени за даден стандарт, какво е справедливото заплащане за използването на такъв патент и ще предоставя помощ при свързани преговори между компании. EUIPO следва също така да създаде електронна база данни с подробна информация относно условията на SEP за регистрирани потребители, включително академични институции.

Центърът за компетентност на EUIPO също така ще обучава оценители на SEPs и помирители, посредничащи между страните, и ще съставя списъци с кандидати от ЕС за тези позиции. Евродепутатите добавиха разпоредби, за да гарантират, че тези кандидати имат необходимите квалификации и са безпристрастни. Центърът за компетентност ще продължи да си сътрудничи с национални и международни патентни ведомства, както и с органи на трети държави, занимаващи се с SEP, за да получи информация относно правилата, свързани с SEP, извън ЕС.

 

Цитат

След гласуването в комисията докладчикът Марион Валсман (ЕНП, Германия) каза: „Новите инструменти ще донесат така необходимата прозрачност в една непрозрачна система, ще направят преговорите по-справедливи и по-ефективни и ще укрепят европейския технологичен суверенитет. Например в 5G почти 85% от стандартните основни патенти всъщност са несъществени. Новият тест за същественост ще спре случаите на свръхдеклариране и ще укрепи позицията на притежателите на EU SEP на световните пазари. Притежателите на SEP също ще се възползват от увеличен брой лицензи, по-бързи споразумения, по-предсказуема възвръщаемост и намален риск от съдебни спорове. Изпълнителите на SEP, 85% от които са малки и средни предприятия, ще се възползват от правната и финансова предвидимост.“

 

Следващи стъпки

Договореният текст трябва да бъде приет от парламента като цяло, преди да могат да започнат преговорите със страните от ЕС за окончателната форма на законодателството.

 

Заден план

Настоящият пазар на SEP е фрагментиран, тъй като няма организация, която да информира фирмите за това кой кои ключови патенти притежава и колко искат за тяхното използване. Това затруднява компаниите да разработват нови устройства, използвайки технологиите, обхванати от тези патенти. Комисията предложи нов регламент относно стандартните основни патенти през април 2023 г. като част от „Патентния пакет на ЕС“. Предложението е в отговор на резолюцията на Парламента от 11 ноември 2021 г., в която евродепутатите призоваха за силна, балансирана и стабилна система за интелектуална собственост.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев