Информационен материал на Европейския парламент за специалния Европейски съвет на 1 февруари 2024 г.

Европейски парламент
31.01.2024 / 21:12

В този комплект за пресата ще намерите подбрани прессъобщения на Европейския парламент, отразяващи приоритетите на членовете на ЕП по теми от дневния ред на срещата на върха.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще представлява Европейския парламент на специалната среща на върха, ще се обърне към държавните и правителствените ръководители в 10:00 часа и ще даде пресконференция след речта си.

 

Кога: Пресконференция около 11:00 ч. на 1 февруари

Къде: пресцентър на Европейския съвет и чрез уебстрийминг на Парламента или EbS.

 

На срещата си в Брюксел държавните и правителствените ръководители ще се съсредоточат върху прегледа на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. с оглед постигане на споразумение, както и върху пакета от финансова помощ от 50 милиарда евро за Украйна.

 

Дългосрочен бюджет на ЕС

На 3 октомври членовете на ЕП изложиха своята позиция относно реформата на дългосрочния бюджет на ЕС, като подчертаха неотложната необходимост от подготовка на бюджета на ЕС за бъдещето. След предложението на Комисията за междинно преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, членовете на ЕП одобриха на пленарно заседание допълнителни 10 милиарда евро за годините 2024-2027, в допълнение към предложените от Комисията 65,8 милиарда евро.

В светлината на неотдавнашните външни предизвикателства, особено войната на Русия срещу Украйна и нарастващите проблеми с миграцията, евродепутатите укрепиха съответните бюджетни области с 2 милиарда евро. Те отделиха допълнителни 3 милиарда евро за новата „ Платформа за стратегически технологии за Европа “ (STEP) и отделиха 5 милиарда евро за подобряване на способността на ЕС да реагира на непредвидени кризи.

Що се отнася до плащанията по дълга, произтичащи от плана за възстановяване на ЕС, евродепутатите изискват те да бъдат поставени над бюджетните ограничения на ЕС, за да се гарантира, че програмите на ЕС, които са в пряка полза за гражданите, не са компрометирани, особено предвид потенциалната нестабилност на тези разходи с нарастващите лихвени проценти.

На 17 октомври 2023 г. Парламентът прие позицията си относно създаването на „Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP)“, предназначена да стимулира критични стратегически технологии чрез финансова подкрепа, „Печат за суверенитет“ и „Портал за суверенитет“.

STEP има за цел да подсили различни програми и фондове на ЕС и да насочи до 160 милиарда евро в нови инвестиции, наред със стимулите на политиката на сближаване и Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Платформата ще насърчи растежа на ключови технологични вериги за стойност в цифровата икономика, индустриите с нулево нетно потребление и биотехнологиите, както и ще се справи с недостига на работна ръка и умения и ще подпомогне иновациите.

STEP трябва да действа и като „изпитателен стенд за пълноценен Суверенитетен фонд през следващия период на МФР“. Евродепутатите искат от Комисията да извърши междинна оценка до 2025 г., включително предложение за изменение на STEP или ново предложение за пълноценен Европейски фонд за суверенитет.

 

Украйна

На 17 октомври парламентът гласува нов механизъм за Украйна с общ капацитет от 50 милиарда евро за 2024-2027 г. в подкрепа на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на страната.

Едно от основните искания на евродепутатите е активи от Руската федерация или други образувания или лица, пряко свързани с агресивната война на Русия, да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. Със своите изменения евродепутатите направиха Механизма по-демократично отговорен, насърчавайки многопартийната демокрация и привеждането на Украйна в съответствие с изискванията за присъединяване към ЕС.

Механизмът за Украйна е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, за който са необходими корекции, тъй като е силно изчерпан след многобройните кризи от 2021 г. насам. Депутатите настояват Механизмът, заедно с целия бюджетен преглед, да да бъде договорено възможно най-скоро, тъй като в противен случай няма да има разпоредби за помощ за Украйна от 2024 г. Пакетът също трябва да бъде интегриран в годишния бюджет за 2024 г., който ще бъде договорен през ноември.

 

Унгария

В резолюция, приета на 18 януари, членовете на ЕП изразяват съжаление, че Съветът не е приложил процедурата по член 7, параграф 1 след задействането на механизма от Парламента през 2018 г. Парламентът призовава Европейския съвет да определи дали Унгария е извършила „сериозни и постоянни нарушения на ценностите на ЕС“ съгласно по-директната процедура на член 7, параграф 2.

Евродепутатите също така осъждат действията на премиера Виктор Орбан, който миналия декември блокира основното решение за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, включително пакета за помощ за Украйна, „в пълно неуважение и нарушение на стратегическите интереси на ЕС и в нарушение на принципа на искрено сътрудничество”. ЕС не трябва да се поддава на изнудване, подчертават те.

Парламентът изразява съжаление за решението на Комисията да освободи до 10,2 милиарда евро замразени по-рано средства, въпреки че Унгария не е изпълнила изискваните реформи за съдебна независимост и Комисията наскоро удължи прилагането на мерките на регламента за обвързване с условия. Парламентът ще проучи дали трябва да бъдат предприети правни действия за отмяна на решението за частично размразяване на средства и отбелязва, че може да използва набор от правни и политически мерки, ако Комисията наруши своите отговорности като пазител на Договорите и за защита на финансовите интереси на ЕС.

В светлината на тези проблеми Парламентът се съмнява дали унгарското правителство ще може да изпълнява задълженията си през втората половина на 2024 г. Депутатите искат от Съвета да намери подходящи решения за смекчаване на тези рискове и призовават за реформи в процеса на вземане на решения в Съвета, за да се прекрати злоупотребата с правото на вето и изнудването.

 

Допълнителна информация:

Ситуацията в Унгария и замразените еврофондове - решение

 

Евродепутати за контакт

Хуан Фернандо ЛОПЕС АГИЛАР (S&D, ES), председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Моника ХОЛМАЙЕР (ЕНП, Германия), председател на комисията по бюджетен контрол

Гуендолин ДЕЛБОС-КОРФИЙЛД (Зелени, Франция), постоянен докладчик за Унгария

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев