Сексуално малтретиране на деца онлайн: евродепутатите одобряват еднократно разширяване на настоящите правила

Европейски парламент
31.01.2024 / 21:54

Депутатите приеха проект на позиция за удължаване на освобождаването от правилата на ЕС за електронна поверителност до май 2025 г., за да се позволи откриването на материали със сексуално малтретиране на деца онлайн.

 

В сряда комисията по граждански свободи одобри проект на позиция на парламента за разширяване на временните правила, за да позволи откриването на материали със сексуално малтретиране на деца (CSAM) онлайн в дерогация от законодателството на ЕС относно зачитането на поверителността онлайн. Това би предотвратило правен вакуум, когато дерогацията изтече през август 2024 г. Проектопозицията беше приета с 43 гласа „за“, 19 „против“ и 4 „въздържал се“.

Евродепутатите предлагат удължаване на настоящите правила до 3 май 2025 г. и подчертават, че те не могат да бъдат удължавани повече. Те изтъкват значението на приемането на постоянни правила за CSAM, които включват превантивни мерки, поради което това разширение трябва да бъде еднократно решение.

 

Цитат

Докладчикът Биргит Сипел (S&D, Германия) каза: „Резултатът от гласуването е много ясен: с широко мнозинство ние приехме кратък срок за изтичане на временния регламент, за да окажем натиск върху Съвета да приеме позиция относно постоянния регулиране. Освен това изтрихме определението за подстригване и направихме по-строги задълженията за докладване за доставчиците.“

 

Следващи стъпки

Междуведомствените преговори бяха разрешени с 49 гласа „за“, 17 „против“ и 1 „въздържал се“. През февруари проектопозицията ще бъде обявена на пленарна сесия на Европейския парламент. След като бъде одобрен от пълната зала, преговорите могат да започнат, тъй като Съветът вече е приел своята позиция.

 

Заден план

За да замени временната дерогация, позволяваща откриване на CSAM, през май 2022 г. Комисията предложи постоянен регламент за борба със сексуалното малтретиране на деца онлайн.

Европейският парламент прие позицията си по предложението през ноември 2023 г., но тъй като Съветът на ЕС все още не е приел общ подход, междуинституционалните преговори по предложението все още не са започнали и няма да приключат до изтичането на настоящите правила през август 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев