Антикорупция: Евродепутатите ще настояват за по-строги мерки и наказания в целия ЕС

Европейски парламент
31.01.2024 / 22:09

В сряда комисията по граждански свободи одобри проекта на мандат за преговори за по-строги правила срещу корумпираните лица, вземащи решения на всички нива в ЕС.

 

Докладът, приет с 63 гласа "за", двама "против" и двама "въздържал се", се основава на проекта на Европейската комисия за директива за борба с корупцията, която ще укрепи съществуващата законодателна рамка.

 

По-широк обхват и по-строг подход

Евродепутатите измениха проекторазпоредбите за борба с корупцията, за да обхванат повече лица от интерес, включително „всяко лице, натоварено със задачи от обществен интерес или отговарящо за обществена услуга“. Евродепутатите искат висшите лица, вземащи решения в ЕС, т.е. евродепутатите, комисарите и председателят на Европейския съвет, да бъдат добавени към категорията „служители на високо ниво“ и да бъдат подложени на по-строги правила. Бяха включени и разпоредби за военни служители, висши ръководители на държавни корпорации и ръководни служители на политически партии, представени в парламента.

Депутатите също направиха предложените наказания по-строги, особено по отношение на способността на нарушителя да заема публична длъжност и изключването на достъп до публично финансиране. Те включват антикорупционни мерки за справяне с конфликти на интереси (напр. ad hoc разкриване на нови конфликти, санкции за неотчитане на значителни активи), лобиране (като минимални изисквания за разкриване на информация и задължителна регистрация на представители на интереси), въртящи се врати (регулиране на и ограничаване на заетостта след изтичане на срока за държавни длъжностни лица), както и за криминализиране на престъпления като укриване, неправомерно поведение на публична служба и незаконно политическо финансиране. Добавени са специални разпоредби за обществените поръчки и за политическото финансиране, за да се даде възможност за обществен контрол чрез по-добър достъп до информация.

 

Укрепване на независими органи и справяне с конкретни проблеми

Страните членки ще трябва да излязат със стратегии за борба с корупцията, докато институциите и агенциите на ЕС също трябва да предприемат подходящи превантивни мерки, според текста, включително създаване на специализирани независими органи в съответствие със стандартите, определени от правото на ЕС. Евродепутатите също така настояват Комисията да установи ролята на координатор на ЕС за борба с корупцията и да изготви годишен доклад на ЕС за борба с корупцията.

 

Конкретни въпроси, включени в проекта на мандат:

забрана за гражданство и пребиваване чрез инвестиционни схеми;

забраната за помилване или амнистиране на хора за престъпления, свързани с корупция;

по-строги правила за отговорността на юридическите лица;

съотношението на щетите, които трябва да бъдат изплатени в съответствие с размера на престъплението;

ограничаване на привилегиите и имунитетите само до действия, извършени при изпълнение на служебни задължения и по време на служба;

правата и обезщетението на жертвите, както и правата на обществеността да участва в производствата;

временно отстраняване или преназначаване на длъжностни лица; и

подходящото упражняване на дискреционни правомощия по отношение на наказателното преследване.

 

Цитат

Докладчикът Рамона Стругариу (Renew, RO) коментира: „Корупцията е една от най-големите заплахи за нашите общности, за нашите национални институции и институции на Европейския съюз. Той подкопава демокрацията, подкопава доверието в обществените институции и лишава нашите граждани от възможностите и услугите, които заслужават. Искаме свободна от корупция Европа, която се бори с това явление на всички нива. И накрая, ще разполагаме с хармонизирани правила, които ще ни позволят да се борим ефективно с корупцията.

 

Следващи стъпки

Мандатът за преговори трябва да бъде одобрен на пленарната сесия от 26 до 29 февруари, след което Парламентът ще бъде готов да започне преговори с държавите-членки за окончателния вид на законодателството.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев