Елка Налбантова участва в заседание на Съвета за подпомагане на процеса на извеждане на децата от Домовете за медико-социални грижи

...........................................
28.03.2024 / 11:12

Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова заяви, че целта на Министерството е да прекрати настаняването на деца, нуждаещи се от закрила, в институции и да завърши процеса на деинституционализация. Тя направи това изявление по време на среща в Плевен с местното звено към Съвета за подпомагане на процеса на извеждане на децата от Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) към министъра на труда и социалната политика.

В момента Министерството работи за извеждане на децата от последните четири дома - в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора. За тази цел ще бъдат изградени социални услуги, които да се грижат за децата и да подкрепят техните семейства. Заместник-министър Налбантова подчерта важността на оценката и реоценката на нуждите на всяко дете в ДМСГД - Плевен, за да може да се определи подходящият пакет от социални услуги за него след извеждането му от дома. Тя посочи успешния пример с дома в Кърджали, където настаняването на деца е прекратено в края на 2023 г. Оттогава 20 деца са изведени от институцията, като повечето от тях вече са настанени в приемни семейства.

Основната цел на реформата не е просто затварянето на домове и прекратяването на институционалната грижа, а създаването на инфраструктура от различни социални, здравни и образователни услуги, които да подкрепят семействата на децата. По време на посещението си в Плевен заместник-министър Налбантова също обсъди увеличаването на финансовите стандарти за социални услуги и развитието на професионалисти в социалната сфера със служители на социални услуги в общината. Освен това тя се срещна с председателя на Общинския съвет в Плевен, за да проучи възможностите за откриване на нови социални услуги в региона.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев