България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО

...........................................
28.03.2024 / 12:16

Тази година отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на България към този успешен политически и военен съюз. Днес НАТО осигурява мир и сигурност на 32 страни членки и над един милиард граждани, съобщават от Министерство на външните работи.

На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, официално се присъедини към Алианса. Това бележи ключов исторически момент, тъй като НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни.

По случай годишнината Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност, организират национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“.

Честването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Концертът ще се състои на 29 март от 18:00 часа на площад „Княз Александър I“. Участие ще вземат Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част и джаз бендът на НАТО.

В допълнение към тези събития, в навечерието на годишнината, на 28 март, Националният военноисторически музей ще открие изложбата „Българската армия – 20 години част от НАТО“. Между 2 и 4 април Военната академия „Георги Стойков Раковски“ организира международната конференция „20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България.“.

През цялата 2024 г. ще се проведат множество други събития, посветени на годишнината, съгласно Националната програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО.

Снимка: Министерство на външните работи
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев