Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова участва в 148-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева

Росица Кирова
28.03.2024 / 12:05

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова участва в 148-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева, която се проведе между 23 и 27 март тази година. Асамблеята събра парламентаристи от 160 държави, които обсъдиха темата за „Парламентарната дипломация – изграждане на мостове за мир и разбирателство“. Интерпарламентарният съюз е една от най-старите международни организации, основана през 1889 г., която насърчава мира и международния арбитраж.

В изказването си Росица Кирова изрази безпокойството си от поляризиращия се свят, в който живеем, и страданието на цивилни, жени и деца в зоните на конфликти и продължаващи войни. Тя подчерта, че мирът и сигурността, както и постигането на целите за устойчиво развитие, трябва да бъдат основни приоритети на парламентаристите. Всеки опит за едностранно или селективно прилагане на принципите на Хартата на ООН трябва да срещне решителната съпротива на парламентите по света, добави тя.

Като ръководител на българската делегация Кирова заяви, че националните парламенти носят огромна отговорност, тъй като са упълномощени да вземат решения и да се грижат за тези, които са ги избрали, както и за онези, които нямат властта да отстояват своите права, идеи и опасения. Парламентаристите имат отговорността за постигане на разбирателство и добросъседство, изразяване на съпричастност към засегнатите от война региони, грижа за уязвимите социални групи и мирно бъдеще за децата, заяви Росица Кирова.

Тя подчерта, че демокрацията, свободата и мирът не са подарък и трябва да се поддържат ежедневно, като се поддържат ценностите, които изграждат тяхната тъкан. Тя призова колегите си да говорят, обсъждат и дори да спорят, докато намерят решенията, които ги обединяват. „Не на бойното поле“, завърши тя.

Росица Кирова заяви, че представителите на парламентите от целия свят нямат право да се провалят, защото техният провал ще продължи страданията на жертвите в конфликтните зони. Техен дълг и привилегия, и най-вече отговорност е да участват в търсенето на решения и предотвратяването, а когато е нужно и прекратяването на съществуващи конфликти.

Снимка: Народното събрание
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев