Мария Габриел участва в Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“

...........................................
31.03.2024 / 13:22

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Събитието е организирано от Дипломатическия институт към министъра на външните работи съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност. Форумът е част от Националната програма с инициативи за отбелязване на 20-годишнината от членството на България в НАТО.

Презентациите на конференцията подчертаха, че НАТО е общност на споделени демократични ценности и принципи, на колективна отговорност за справяне с предизвикателствата и заплахите пред евроатлантическата сигурност, съюз на активно гражданско участие и обща визия за развитие. Участниците изразиха гордост от факта, че през последните 20 години България е постигнала значителен напредък в утвърждаването си като пълноправен и активен участник в изпълнението на трите основни задачи на Алианса – колективна отбрана, превенция и управление на кризи, сигурност чрез сътрудничество.

Мария Габриел подчерта важността на приемствеността между поколенията държавници и техния ангажимент за укрепване на евроатлантическите връзки. Тя благодари на всички, допринесли за приемането на страната ни в НАТО, особено на президента Петър Стоянов, министъра на външните работи д-р Соломон Паси, първия посланик на България в НАТО Любомир Иванов, председателя на Надзорния съвет на Агенцията за комуникации и информация на НАТО Велизар Шаламанов и генерал Стефан Димитров, почетен председател на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“.

Като признание за техните изключителни заслуги, вицепремиерът връчи юбилейни медали, специално създадени за годишнината. Конференцията завърши с тържествен концерт на площад „Александър I Батенберг“, включващ гвардейски представителни духови оркестри от България и НАТО.

Снимка: Министерство на външните работи
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев