Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията

...........................................
31.03.2024 / 13:46

Министерство на икономиката и индустрията получи одобрение от Европейската комисия за своя идеен проект за създаване на единен инвестиционен портал. Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви новината по време на форум „Икономическа сигурност и скрининг на инвестиции“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и вашингтонския Център за международно частно предприемачество (CIPE).

Инвестиционният портал има за цел да обедини цялата административна дейност, свързана с обслужването на потенциални инвеститори в България. Той ще служи като основен инструмент за проследяване на целия процес и идентифициране и премахване на забавяния. Чрез портала потенциалните инвеститори ще имат достъп до база данни и ще могат да наблюдават целия цикъл на инвестиционния процес.

Богданов подчерта, че целта е да се дигитализира процесът на инвестиране и да се постигне по-висока ефективност от страна на администрацията. Инвестиционният портал също така ще бъде използван като антикорупционна мярка. Чрез възможността за проследяване на всяко запитване от страна на инвеститорите и движението на преписки в реално време, процесът ще бъде „осветен“ и ще бъде намалена вероятността от забавяне.

Министерството на икономиката ще работи с Националното сдружение на общините в България и всички участници на централно и местно ниво за прилагането на проекта. Богданов подчерта значението на координацията и изграждането на необходимия административен капацитет за успешното изпълнение на стратегическите проекти.

Създаването на работещ механизъм за гарантиране на икономическата сигурност и скрининг на инвестициите е друга важна стъпка, определена от Богданов. Той подчерта, че механизмът трябва да бъде съобразен с националните и европейските приоритети, но и с динамиката на бизнеса. Частната индустрия трябва да бъде активна страна в този процес, за да гарантира, че механизмът, който ще бъде въведен в България, отговаря на нуждите на бизнеса и подкрепя бъдещото му развитие.

Богданов също така подчерта необходимостта механизмът да се разработва през призмата на нарастващата икономическа взаимозависимост на глобално ниво и да отразява общата рамка за икономическо развитие на Европейския съюз. Освен това той подчерта значението на привеждането на българското законодателство в съответствие със стандартите на ЕС и страните стратегически партньори. Механизмът трябва да бъде съобразен и с приоритетите на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев