Комисията по правни въпроси даде зелена светлина за избора на служебно правителство с премиер Димитър Главчев

Димитър Главчев
02.04.2024 / 10:17

Народните представители от Комисията по правни въпроси проведоха бързо гласуване, като 13 от тях подкрепиха предложението за избор на служебно правителство с министър-председател председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Това решение беше взето само за 15 минути, съобщи БНР.

Законодателството предвижда Главчев временно да прекрати задълженията си като председател на Сметната палата, докато изпълнява длъжността служебен министър-председател. След края на мандата му той ще се върне на предишната си позиция. През този период неговите отговорности ще бъдат поети от неговия заместник.

Това гласуване означава, че вече няма обсъждания относно излизането в неплатен отпуск, а вместо това се фокусира върху временното прекратяване на задълженията (за председателя на Сметната палата) и правомощията (за представителите на БНБ и омбудсмана). Същите условия ще се прилагат и за управителния съвет и подуправителите на БНБ, заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник - лица, които могат да бъдат назначавани от президента за служебни премиери съгласно промените в Конституцията.

От парламентарната група на „Възраждане“ гласуваха против предложението, докато представителите на ПП-ДБ Бойко Рашков, на ИТН Гроздан Караджов и на БСП Смиляна Нитова се въздържаха.

В момента Народното събрание провежда извънредно заседание, като единствената точка в дневния ред е приемането на вече одобрените от Правната комисия промени.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев