Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за Българската народна банка

Народното събрание
02.04.2024 / 22:04

Народното събрание одобри промени в Закона за Българска народна банка, позволяващи на назначения за служебен министър-председател да прекъсва пълномощията си като управител или подуправител на БНБ, докато служи като служебен министър-председател. След освобождаването им те ще продължат мандата си, за който са избрани. Тези промени са направени в съответствие с измененията в Конституцията, които позволяват на президента да назначава служебни министър-председатели от различни институции, включително управителя или подуправителя на БНБ.

Със законовите изменения се променят съответните закони за Сметната палата и омбудсмана, за да съответстват на тези за БНБ. Когато управителят или подуправителят на БНБ стане служебен министър-председател, те определят свой заместник, който да изпълнява техните функции. По същия начин, когато председателят на Сметната палата или омбудсманът бъдат назначени за служебен министър-председател, техните правомощия се поемат съответно от заместник-председателя или заместник-омбудсмана.

Тези промени имат за цел да осигурят непрекъснатост на управлението и да предотвратят потенциални празноти в ръководството, когато някой от тези позиции се заеме от служебен министър-председател. Освен това те установяват правила относно странични дейности и съвместимост за тези позиции, за да се предотврати конфликт на интереси.

Снимка: Народното събрание
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев