На 1 април се навършиха 20 дни от смъртта на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

...........................................
05.04.2024 / 10:34

На 1 април се навършиха 20 дни от смъртта на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщават от Българска патриаршия. В чест на починалия духовник в митрополитската църква "Св. Марина" в Софийската света митрополия беше отслужена панихида. Упокойната служба беше ръководена от Врачанския митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод и наместник на овакантения Софийски епархийски престол.

Присъстваха също Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийската епархия, архимандрит Никодим, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Кутлев, свещеник Николай Пенев, протодяконите Иван Петков и Деян Коруноски, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Митрополитски служители, грижещи се за патриаршеския дом, и роднини също присъстваха на службата, за да се молят за душата на покойния патриарх Неофит.

В края на панихидата митрополит Григорий произнесе кратко слово, припомняйки живота и делото на Негово Светейшество. Той призова всички да се молят за упокоението на душата му и за влизането му във вечния живот.

След това духовенството и вярващият народ се отправиха към катедралата "Св. вмчца Неделя", където е уредено гробното място на патриарх Неофит. Там беше извършено опелото, водено отново от митрополит Григорий. Присъстваха също преподаватели и студенти от Богословския факултет.

Накрая всички заедно си спомниха за първосветителското служение на патриарх Неофит и се помолиха за неговата душа. "Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!" - казаха те за последен път за починалия предстоятел на БПЦ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев