Тодор Тагарев награди председателите на сдружения на военнослужещи и военно-патриотични съюзи

Награждаване
05.04.2024 / 11:25

На 4 април, в деня на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор и по повод 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО, министърът на отбраната Тодор Тагарев награди председателите на сдружения на военнослужещи, военно-патриотични съюзи и неправителствени организации със сфера на дейност в сигурността и отбраната. Наградата „20 години България в НАТО“ беше връчена на о.з. генерал Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР); о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България; о.з. бригаден генерал Спас Спасов, председател на Фондацията Български военновъздушни сили; о.з. полковник Вилис Цуров, председател на Сдружението на офицерите от резерва и запаса „Атлантик“ и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Тези награди се дават за техния принос в представянето на основните ценности на НАТО, за подобряване на разбирането сред българското общество на споделените приоритети на ЕС, за осъществяване на активна съвместна дейност с Министерството на отбраната по прилагане на стандартите на Алианса за изпълнение на мисиите и задачите на Въоръжените сили.

Министър Тагарев изрази своята благодарност към неправителствените организации за тяхната роля в информирането на обществото за значението на членството в НАТО за националната сигурност. Той подчерта, че тези пет организации по различни начини и пред различни аудитории са допринесли за подготовката за приемането на България в Алианса, за нейното успешно интегриране в НАТО и за разбирането, че колективната отбрана е от съществено значение за възпирането на потенциални агресори.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също поздрави наградените председатели на съюзите и подчерта, че имат обща цел: да развият способностите на Българската армия и да са готови да защитят страната в случай на необходимост. „Стремим се да бъдем достоен съюзник в НАТО и това ще е дългосрочна задача“, каза още той.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев