България започва подготовка за двойния вот

Избори - снимката е илюстративна
06.04.2024 / 10:24

След като президентът обяви, че извънредните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент ще се състоят на 9 юни, страната започва подготовка за двойния вот, съобщи NOVA. За първи път ще се броят два пъти преференциални гласове, тъй като досега не е имало такава хипотеза. Ще се използват две бюлетини - една за европейските избори и друга за предсрочните национални избори.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева коментира, че броенето на машинния вот ще отнеме много време, тъй като машините вече служат само като принтери. Тя спомена, че последните събития, включително оттеглянето на оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев, показват, че изборите вече са започнали, въпреки че все още няма указ на президента.

Пенева подчерта важността на Министерството на вътрешните работи за осигуряване на сигурността на изборното ръководство, избирателите и спокойствието на кампанията. Очаква се МВнР да предприеме мерки срещу контролирания и купен вот. Председателят на Обществения съвет към ЦИК вярва, че ако повече хора излязат да гласуват, дори малкият процент на контролирания вот няма да повлияе значително на резултатите.

Тя обвини политическите партии, че са превърнали технологията на гласуване в част от изборната реторика, допринасяйки за ерозията на доверието на гражданите в изборния процес. Пенева посочи неотдавнашния провал на гласуването на първия тур като пример за действия, които компрометират изборната администрация и Министерството на електронното управление. Тя призова за изясняване на отговорността за този инцидент.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев