Третото поредно издание на Черноморския форум се състоя от 3 до 5 април в Букурещ

...........................................
06.04.2024 / 18:29

Третото поредно издание на Черноморския форум се състоя от 3 до 5 април в Букурещ, Румъния, с домакинството на Военноморските сили на Република Румъния. Сред участниците беше командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Форумът събра представители на четиринадесет държави, както и на основни командни структури на НАТО и на съюзни държави в Европа и Средиземноморието, неправителствени организации и дипломатически мисии на участващите държави. Това съобщи Министерство на отбраната.

Форумът имаше за цел да разгледа глобалните последици от нестабилността в Черно море, особено актуална предвид продължаващата криза в Украйна. Дискусиите обхващаха възможности и пътища за справяне с предизвикателствата и проблемите, възникващи по време на текущ въоръжен конфликт. Форумът предостави платформа за широкообхватни дискусии, обмен на идеи и идентифициране на области за подобрение в сътрудничеството между участващите страни.

Основните теми на дискусията включваха морската сигурност и морското сътрудничество по време на активен въоръжен конфликт, като акцентът беше върху задачите на военноморските сили, свързани с опазването на критичната инфраструктура и борбата с минната опасност. Бяха обсъдени и проблеми, пряко произтичащи от конфликта, както и последиците от военните действия. Други обсъждани теми бяха осигуряването на безопасността на търговското корабоплаване, общата и енергийната сигурност в региона и специфични аспекти на двустранното и многостранното сътрудничество.

По време на форума контраадмирал Кирил Михайлов проведе редица двустранни срещи с висши военни служители, включително командира на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) адмирал Стюарт Мънч, главнокомандващия на френските сили в Средиземно и Черно море вицеадмирал Жил Бойдевези, домакина на събитието вицеадмирал Михайл Панайт – командващ на Военноморските сили на Румъния, командващия на Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Олексий Нейжпапа и директора на Бреговата охрана на Грузия капитан I ранг Рамаз Папидзе.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев