Отбелязаха деветата годишнина от акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО

...........................................
06.04.2024 / 18:21

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържествено отбелязване на деветата годишнина от акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE). Центърът играе решаваща роля в подкрепата на усилията на НАТО в областта на подготовката, адаптирането и адекватното реагиране на възникващите заплахи и рискове.

Заместник-министър Запрянов оцени забележителното развитие на Центъра през годините и неговата международно призната роля в областта на управлението на кризи и реакцията при бедствия. Той отбеляза нарастващия интерес към обученията и експертизата, които Центърът предоставя. Началникът на отбраната адмирал Ефтимов изрази високата оценка на военното ръководство на Министерството на отбраната за професионализма и отдадеността на персонала на Центъра. Той подчерта важността на Центъра в настоящата сложна среда на сигурност в регионален и глобален мащаб за повишаване на способностите на Алианса да реагира на кризи чрез неговия експертен опит и обмен на информация и опит между държавите-членки на НАТО.

През последните 9 години Центърът работи в тясно сътрудничество със Съюзното командване на НАТО по трансформацията (HQ SACT), Главната квартира на НАТО и страните-членки на Алианса. Центърът събира, анализира и разпространява информация и поуки от практиката в помощ на експерти и професионално ангажирани лица. Проектът включва България, Гърция, Полша, Румъния и Унгария, като целта е да се повиши осведомеността и квалификацията на работещите ведомства, ангажирани с реакция при кризи, бедствия и аварии.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев