Новият министър на финансите Людмила Петкова обяви основните приоритети на министерството, сред които е приемането ни в еврозоната

Людмила Петкова и Асен Василев
09.04.2024 / 12:04

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обяви основните приоритети на министерството, които включват приемането на България в еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и постигане на пълноправно членство в Шенген. По време на съвместния си брифинг с бившия министър Асен Василев, тя спомена предстоящото провеждане на редовно заседание на ЕКОФИН на 12 април, на което ще бъде подписано споразумение за партньорство между Република България и Европейската комисия за информационна кампания за еврото.

Петкова подчерта значението на проекта за създаване на единна приходна агенция, която ще обедини НАП и Агенция „Митници“. Съвет, координационна група и работни групи вече са създадени за изпълнението на този проект, като целта е да бъдат подготвени необходимите законодателни промени и подзаконови нормативни актове. Тя увери, че няма планове за съкращения на служители от двете агенции; вместо това, те ще използват максимално своя капацитет, като някои функции ще бъдат премахнати, но пренасочени към други задачи.

Правителството е готово с план-сметка за предстоящите избори на стойност 100 милиона лева, която ще бъде представена за одобрение от Министерския съвет. Допълнителни разходи ще бъдат покрити от сметката на Централната избирателна комисия (ЦИК), която е предназначена за отпечатването на бюлетини, софтуер и поддръжка на машини, съобщиха от Министерство на финансите.

Петкова също така потвърди, че промените в парламента, свързани с предоставянето на допълнителни 75 лева за Великденски добавки за пенсионери с най-ниски пенсии, са финансово осигурени чрез бюджета на Националния осигурителен институт. Бившият министър на финансите Асен Василев отбеляза, че приходните агенции са постигнали значителен напредък, като НАП е събрала приблизително 15% повече приходи в сравнение със същия период на миналата година, докато събираемостта на Агенция „Митници“ е намаляла с около 7%, главно поради спад в събирането на ДДС от внос на петрол, дължащ се на намаления производствен капацитет на „Лукойл Нефтохим“ в началото на годината. Към момента във фискалния резерв има 9,9 милиарда лева, осигурявайки достатъчно средства за нормалното функциониране на държавата.

Снимка: Министерство на финансите
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев